Hlavní obsah

Prince Harryho urazila přímo královna, tvrdí nová kniha

Ještě před odchodem z královské rodiny stihla prince Harryho rozhněvat samotná královna Alžběta II. Podle nové knihy královského biografa Christophera Andersena královna nechala odstranit fotografii Harryho, Meghan a jejich syna Archieho ze stolku, u kterého měla v roce 2019 vánoční projev.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční projev Alžběty II. z roku 2019. Na stole prý původně byla i fotografie Harryho, Meghan a Archieho, královna ji však na projev odstranila.

Článek

Konec roku 2019 byl v královské rodině již značně napjatý. Princ Harry se s vévodkyní Meghan a jejich synem Archiem rozhodl strávit Vánoce v Kanadě a nikoliv se svou rodinou. Jak uvádí Andersen ve své knize Bratři a manželky: V soukromí životů Williama, Kate, Harryho a Meghan (Brothers and Wives: Inside the Private Lives of William, Kate, Harry and Meghan), královna prý zareagovala jasným gestem.

Během jejího tehdejšího vánočního projevu se na stole objevily fotografie její nejbližší rodiny, jen ta Harryho, Meghan a Archieho chyběla. Nestalo se tak nedopatřením.

Britská královna se zotavila, v 95 letech rozdávala úsměvy

Koktejl

„Královna miluje všechny své děti a vnoučata, o tom není pochyb. Když ale přijde na Firmu (resp. je tak nazýváno působení královské rodiny v rámci povinností – pozn. red.), pak je to u ní jen o byznysu,“ uvedl Andersen v rozhovoru pro server Today.

Když tedy prý královna byla dotazována, zda je spokojena s uspořádáním fotografií na stole, měla ukázat na tu Harryho s Meghan a prohlásit: „Tuhle, předpokládám, nebudeme potřebovat.“ Královna bere své povinnosti velice vážně, sama se kvůli nim musela omezovat a totéž požaduje i od ostatních. „To je i důvod, proč nedovolila Harrymu a Meghan, aby zůstali součástí rodiny na jakýsi částečný úvazek,“ dodal Anderson.

Tohle ho raní, tušil princ William

Gesta s odebráním fotky si všimla nejen britská bulvární média, ale pochopitelně i členové rodiny. Anderson, který informace do své knihy čerpal od zdrojů blízkých rodině či paláci a zná je důvěrně desítky let, uvádí, že když se o vyřazení fotografie dozvěděl princ William, byl v šoku. Měl říci své ženě, vévodkyni Kate, že až se to dozví Harry, bude naštvaný a zničený.

„William věděl, že to Harryho raní, a také se tak stalo,“ uvedl Andersen. „Podle jeho přítele Harry cítil, že je pozvolna vymazáván z rodiny,“ dodal Andersen.

Britská královna v tradičním projevu označila uplynulý rok za nesnadný

Evropa

Zda to byla pro Harryho a Meghan poslední kapka, kvůli níž se rozhodli od rodiny odejít, jak spekulují některé britské deníky, nebo to byl jen jakýsi „vedlejší efekt“ hlubších problémů, není jasné.

Buckinghamský palác tradičně odmítl záležitost komentovat. „Nekomentujeme knihy tohoto druhu, neboť by jim to dalo zdání jisté autority či důvěryhodnosti,“ uvedl pouze palác v prohlášení pro New York Post. Vyjádření odmítli i zástupci prince Charlese a Williama.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám