Hlavní obsah

Princ Andrew přijel za královnou na Balmoral, bude muset vysvětlovat žalobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé bez prince Philipa přijela britská královna Alžběta II. na skotský Balmoral na tradiční dovolenou, kterou zde britští panovníci se svými rodinami tráví již 150 let. Jenže letošní prázdniny se neponesou jen v duchu odpočinku. V úterý dorazil i princ Andrew, který královně bude muset vysvětlovat žalobu kvůli zneužívání, která na něj byla tento týden podána.

Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew přijíždí na Balmoral

Článek

Jedenašedesátiletý princ Andrew na Balmoral dorazil v úterý v doprovodu své bývalé ženy, se kterou i po rozvodu zůstali přáteli a podíleli se na výchově dětí a kterou kvůli tomu má královna v oblibě.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

Podle britských komentátorů a znalců královské rodiny je ale jasné, že se na rodinném dostaveníčku ve Skotsku nebudou probírat pouze odlehčená a prázdninová témata. V pondělí na prince Andrewa podala Američanka Virginia Giuffreová civilní žalobu, princ ji údajně jako mladistvou sexuálně zneužil. A královna jistě bude chtít vědět, jak její syn bude v celém případu postupovat.

Pro image královského paláce sužovaného spory s princem Harrym a vévodkyní Meghan jde o citelnou ránu, která podle expertů mimo jiné znamená, že se Andrew těžko někdy vrátí k plnění královských povinností.

Královský palác nechce případ jakkoliv komentovat, uvedl nicméně, že na prince Andrewa se nevztahuje imunita, kterou disponuje britská panovnice a její dům. Vzhledem k tomu, že jde o žalobu civilní, prince Andrewa podle právníků nic nenutí soudu se účastnit. Zároveň ale může proběhnout i přes jeho absenci.

Časovaná bomba

Pro královskou rodinu je to značná nepříjemnost. Jak poznamenal deník Daily Mail, případ se může táhnout roky a princ Andrew i královská rodina bude muset „s tímto mlýnským kamenem na krku roky žít“. A co hůř, celý případ může představovat časovanou bombu, protože právníci mohou chtít zjišťovat celý sexuální život prince Andrewa a všichni se obávají, co za skandál by mohlo ještě vyplavat.

Britský princ Andrew je obžalován kvůli zneužívání

Amerika

Případ Virginie Giuffreové (rozené Robertsové) je spojen s aktivitami miliardáře Jeffreyho Epsteina, který po obviněních ze sexuálních zločinů spáchal v roce 2019 sebevraždu. Andrew, který se s Epsteinem přátelil, měl Giuffreovou zneužít, když jí bylo sedmnáct let.

Epsteinova expřítelkyně má na krku dalších osm obvinění

Amerika

Giuffreová je podle svých slov obětí obchodu s lidmi, který provozoval Epstein. Už dříve uvedla, že byla jednou z dívek, které si miliardář držel jako sexuální otrokyně. Princ Andrew veškerá obvinění odmítá. Zprvu tvrdil, že dívku vůbec neznal, později ale byla zveřejněna fotografie, na které ji objímá.

„Může ignorovat mě, může ignorovat Virginii, ale nemůže ignorovat soudní proces,“ uvedl právník Giuffreové David Boies.

Technicky ho sice Andrew ignorovat může, otázkou zůstává, zda je to pro královskou rodinu ta nejvhodnější strategie. Právě to se bude řešit na Balmoralu.

Reklama

Výběr článků

Načítám