Hlavní obsah

Největší litevský bojovník proti gayům se objevil na videokonferenci s polonahým mužem

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Zatímco Evropa řešila orgie konzervativního europoslance maďarské strany FIDESZ Józsefa Szájera, Litva zažívala obdobný případ. Na veřejné parlamentní videokonferenci se totiž objevil konzervativní poslanec Petras Gražulis ve společnosti polonahého mladého muže. Když si uvědomil, že je kamera zapnutá, rychle ji zase vypnul, ale všimnout si toho stačili všichni.

Foto: Profimedia.cz

Petras Gražulis (vpravo) protestuje v roce 2013 proti Gay Pride ve Vilniusu.

Článek

Jednání poslanců kulturního výboru minulé úterý bylo živě přenášeno na youtubovém kanále litevského parlamentu. Petras Gražulis, poslanec zanikající konzervativní strany Pořádek a spravedlnost (Tvarka ir teisingumas), se ho účastnil od začátku, ovšem s vypnutou kamerou.

Zhruba po třinácti minutách však patrně nedopatřením kameru zapnul. Na záběru se objevil jeho obličej, vedle poslance stál spoře oděný muž. Po pár vteřinách byla kamera zase rychle vypnuta, ovšem skandál už byl na světě. Litevci se dožadovali vysvětlení, o koho se jednalo.

Předseda výboru Vytautas Juozapaitis označil chování Gražulise za nešťastné a podotkl, že polonahý neznámý muž byl pravděpodobně někdo z jeho příbuzných. S tímto vysvětlením nejprve přišel i sám Gražulis.

Tím by asi celá aféra mohla skončit, kdyby konzervativní poslanec vysvětlení po pár hodinách nezměnil a neuvedl, že polonahým mužem byl novinář Andrius Tapinas, který ho údajně dlouhodobě pronásleduje. Celá akce měla být připravenou provokací.

Nejhorlivější bojovník proti LGBT

Jediným problémem je, že novinář Tapin se muži z videa ani trochu nepodobá. „Mohl snadno změnit svůj zjev,“ vysvětlil poslanec s tím, že taky mohlo jít o počítačovou úpravu výsledného obrazu. Následně přiznal, že za ním polonahý muž stál, kdo to byl, ale prý nemá tušení.

Bývalý předseda strany Remigijus Žemaitaitis však v muži poznal někdejšího člena strany Pořádek a Spravedlnost Dobilase Sinkevičiuse. Ten popřel, že by se v daný den se svým bývalým kolegou a známým setkal.

Orbánova europoslance přes lockdown v Bruselu přistihli při hromadné orgii s muži

Evropa

Gražulis je považován za nejhorlivějšího litevského bojovníka proti právům LGBT komunity. V minulosti přirovnal homosexualitu k pedofilii, v roce 2012 pronesl, že by všichni gayové měli opustit Litvu.

Strana Pořádek a spravedlnost se až do roku 2020 profilovala jako středolevá strana, svými názory však dle politologů patřila spíše na pravý okraj politického spektra. Poslední dva roky jí navíc cloumaly spory, které vedly k letošnímu faktickému rozpadu strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám