Hlavní obsah

Královec je náš! Češi se baví referendem a těší se na připojení ruského pobřeží

Novinky, pal

Kaliningradská oblast, tedy ruská exkláva ležící mezi Polskem a Litvou, by měla být vzhledem k historickému poutu připojena k České republice. Pod recesistickou petici se podepsalo více než 6500 lidí a žertem pojaté téma už si žije svým životem nejen na českých sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Kaliningrad

Článek

Petice za vyhlášení referenda o připojení Kaliningradské oblasti k České republice rezonuje na sociálních sítích a rychle sbírá další podpisy. Češi jsou dokonce ochotní kvůli přístupu k vlastnímu moři i podpořit případnou speciální vojenskou operaci. Jedná se o reakci na absurditu ruského postupu při připojování okupovaných ukrajinských území k Ruské federaci.

Historicky má návrh anexe oporu ve skutečnosti, že hlavní město Kaliningradské oblasti Kaliningrad se původně jmenovalo Královec a bylo založeno už v roce 1255 jako hrad na počest českého krále Přemysla Otakara II., který se zde proslavil předchozího roku v bitvě u Rudavy v rámci křížové výpravy proti pohanským Prusům. Kolem roku 1290 získal Královec městská práva. Rozvíjel se jako přístav a člen Hanzy.

Aktivní Češi už začali přemýšlet nad podrobným plánem, jak čtyřsettisícový region začlenit do republiky. Nápady začali zveřejňovat na sociálních sítích, přičemž některé dokonce vypadají zcela seriózně.

Češi pevně věří, že obyvatelé Královce se již těší, že budou součástí nové vlasti.

Mezinárodní podporu k tomu mají.

Někteří z toho možná budou trochu překvapení.

Ale Čechy, kteří se těší k moři, to nerozhodí.

A pokud byste uvažovali o koupi letního sídla, tak už je to normálně možné.

Chorvati se obávají odlivu turistů. Češi, když mají vlastní moře, kde si můžou dát klobásku a pivečko, jak to mají rádi, a kde nikoho nebudou ani na pláži pohoršovat ponožky v sandálech, už nebudou potřebovat jezdit jinam.

Anketa

Uvítali byste, kdyby Česko mělo své moře?
Ano
98 %
Ne
2 %
Celkem hlasovalo 37281 čtenářů.

Zábava graduje. Americká ambasáda nabídla anektujícím Čechům letadlovou loď Karel Gott

Koktejl

Třetí nálož Královce. Boj pokračuje!

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám