Hlavní obsah

Chlouba plzeňské zoo se má čile k světu. Šimpanzí slečna Caila oslavila pátý měsíc života

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňská zoologická zahrada se právem chlubí veřejnosti roztomilou šimpanzí holčičkou Cailou, která se už ve výběhu s ostatními členy tlupy cítí spokojeně. Chovatelé si slečnu hýčkají, je to pro ně první přírůstek po sedmnácti letech. Na její pětiměsíční narozeniny proto připravili ve výběhu dobroty.

Chlouba plzeňské zoo se má čile k světu. Šimpanzí slečna Caila oslavila na den dětí půlrok životaVideo: Novinky

 
Článek

Malá Caila se narodila 1. 1. 2020. Jedná se o mládě šimpanze učenlivého. Její matkou je šestnáctiletá samice Zedonja a sedmnáctiletý samec Bask. Veřejnost ji sice mohla vidět od narození, ale situaci zkomplikovalo vyhlášení nouzového stavu, kdy musela být zoologická zahrada zavřena, a proto si lidé malého lidoopa mohou pořádně prohlédnout až nyní. Kvůli zákazu vstupu návštěvníků měly alespoň zvířata na výchovu mláděte potřebný klid.

„Malá Caila pozornost zvládá velice dobře, ona je přímo závislá ještě na matce, takže lidi kolem sebe ještě tak moc nevnímá, a samozřejmě jako každé mládě je pro návštěvníky velice atraktivní,“ potvrdila Monika Nováková, chovatelka primátů.

Mládě desetiletí dostalo jméno Caila

Koktejl

V prvních měsících je pro malé šimpanze důležité být blízko matky, zatím se odváží od ní odpojit jen na pár metrů a raději zkoumá okolí z matčiných zad nebo břicha.

Přirozený vývoj ve skupině

„Caila se už naučila základní sociální návyky ve skupině a umí se dorozumět šimpanzí řečí, například při hře s matkou Zedonjou nebo při příchodu samce Baska. Posledních pár týdnů se na péči o ni podílí i její teta Zizwa, která Cailu hýčká stejně jako její matka. U šimpanzů tomu říkáme tetičkovské chování,“ říká ošetřovatelka Monika Nováková.

Zajímavostí je, že chovatelé do výchovy mláděte nezasahují, stejně jako do samotného porodu: „Porod samičky malé Caily probíhal ve skupině, my do přirozeného porodu nezasahujeme a teď bude malá Caila závislá na matce 5 let. Až 3 roky bude samice mládě kojit a nyní už má prořezaných 8 zoubků,“ popsala chovatelka.

I přesto, že ošetřovatelé nemohou vzít malou Cailu do náruče a zkontrolovat ji zblízka, mají velký přehled, jak na tom s vývojem je. Malá Caila je totiž na přítomnost ošetřovatelů zvyklá a při hraní s matkou často ukáže zoubky a další části těla. Díky rostoucímu chrupu může poznávat nové chutě ožužláváním ovoce a zeleniny.

Zázrak po 17 letech

Malá Caila je první mládě po 17 letech a druhé odchované mládě šimpanze za historii zoo. První úspěšně odchované mládě je samice Bamia narozená v roce 2003, dnes již ve Francii odchovává vlastní mládě. Nyní ošetřovatelé doufají, že se jim povede přivést na svět i další mláďata. V České republice jsou odchovy šimpanzích mláďat za posledních 20 let velice ojedinělé.

V plzeňské zoo vykoukl z vaku další bílý klokan

Koktejl

Plzeňskou zoo mohou lidé znovu navštívit po pauze kvůli koronavirové pandemii. Návštěvníci musí dodržovat dvoumetrové odstupy a ve vnitřních prostorách nosit roušky. „Za pozornost a podívání ve venkovních expozicích stojí klokani, plameňáci, zebry nebo mistři zvuků giboni bělolící. Za teplých dnů mohou návštěvníci vyhlížet ve venkovním rybníku plavajícího a užívajícího si nosorožce indického Baaabua,“ láká mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Reklama

Výběr článků

Načítám