Hlavní obsah

Bývalý kaskadér dokončil po 50 dnech maratón navzdory ochrnutí

– Londýn
Novinky, Markéta Kautznerová

Dříve slavný kaskadér Eddie Kidd, který ochrnul a utrpěl mentální postižení při jednom svém vystoupení na motorce, v pondělí večer dokončil tradiční charitativní maratón v Londýně. Po hrdinském výkonu, který trval 50 dní, se objevil v cíli, kde na něj čekaly davy nadšených diváků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ochrnutý kaskadér Eddie Kidd dokončil maratón po 50 dnechVideo: Reuters

 
Článek

Po padesáti dnech na speciálním chodítku, neustále podporovaný svou manželkou Sam a slavnými přáteli, se bývalý kaskadér Eddie Kidd konečně objevil v cíli londýnského maratónu. Čekalo tam na něj mnoho povzbuzujících diváků a šampaňské teklo proudem. Tvářil se unaveně, ale byla na něm znát i úleva a potěšení z velké podpory, které se mu dostalo.

„Nemám slov. Je to ta nejlepší věc, kterou kdy udělal. Jsem na něj hrdá. Nebudu ale brečet, nechtěla bych mít řasenku všude. Není to ohromující? Dokázal to! Skvělé! Je to za námi, díky Bohu,“ nadšeně sdělila agentuře Reuters Eddieho žena a bývalá modelka Sam.

Eddie Kidd patřil svého času k nejznámějším kaskadérům světa. S kariérou začal v pouhých 14 letech a v roce 1978, ve svých osmnácti, už překonal rekord slavného amerického kaskadéra Evela Knievela. V městečku Radlett severně od Londýna totiž přeskočil 14 double-deckerů srovnaných vedle sebe. Devatenáct tisíc lidí sledovalo, jak letěl 45 metrů ve vzduchu a o jeden autobus tak překonal Knievelův rekord.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Eddie Kidd v dobách své největší slávyVideo: Reuters

Jeho hvězda stoupala dál, objevil se dokonce v několika filmech, kde dubloval například Timothyho Daltona v bondovce Dech života, Rogera Moora a Michaela Cainea v komedii Býčí oko a Pierce Brosnana v bondovce Zlaté oko, uvedla agentura Reuters.

Život mu převrátil krutý pád

V roce 1996 ovšem přišel doslova krutý pád. Jeho život se převrátil naruby poté, co utrpěl vážná poranění hlavy a pánve při akrobatickém skoku přes rychle jedoucí auto na motocyklovém festivalu Bulldog Bash ve Warwickshiru. Lékaři rodině oznámili, že bude v kómatu až deset let, on se však probral k vědomí už po šesti týdnech od nehody. Odnesl si ale trvalé následky, s nimiž bojuje dodnes.

Londýnský maratón však přesto všechno zvládl a podle deníku Daily Mail tato jeho statečná cesta vynesla na charitu více než 75 tisíc liber (dva milióny korun). Peníze budou věnovány na boj proti dětské leukémii a na nadaci Eddieho Kidda, podporující zraněné kaskadéry a profesionální sportovce.

Reklama

Výběr článků

Načítám