Hlavní obsah

Microsoft dokončil novou verzi Windows. Letos ale už nevyjde

Novinky, bri

Společnost Microsoft dokončila práce na nové verzi operačního systému Windows, ta je nyní připravena k distribuci. Na pultech obchodů se ale novinka objeví až v příštím roce.

Hybrid Microsoft Surface Neo láká na dva dotykové displejeVideo: archív výrobce

 
Článek

Příchod Windows 10X oznámil Microsoft již loni na podzim. Už tehdy podnik tvrdil, že se na pultech obchodů novinka objeví letos před Vánocemi. Nakonec je ale vše jinak a premiéru si novinka od amerického softwarového gigantu odbude až na jaře příštího roku.

O tom, co vedlo Microsoft k posunutí data z nejlukrativnější vánoční sezony až na další rok, můžeme jen spekulovat. Teoreticky to ale může souviset s aktuální pandemií koronaviru. Ta zasáhla prakticky celý svět, v řadě případů značně omezila výrobní kapacity i chuť lidí utrácet peníze za elektroniku.

Co bude novinka umět?

Jak již samotný název napovídá, jde o platformu, která staví na aktuálně používaných desítkách. Hlavní rozdíl je v tom, že bude určena pro kompaktní zařízení se dvěma dotykovými displeji.

Přesně takový počítač totiž Microsoft na podzim také představil. Jmenuje se Surface Neo a jde v podstatě o kompaktní laptop se dvěma dotykovými displeji. Ty jsou k sobě připojeny pomocí pantů, takže se rozevírají a zase zavírají podobně jako knížka.

Zařízení, které v sobě ukrývá procesor od společnosti Intel, může být použito v režimu na výšku i šířku. V režimu na výšku se s ním pracuje skutečně jako s knížkou, přičemž na každém dotykovém displeji si můžete nechat zobrazit úplně jiný obsah – na jednom může být e-mailový klient, na druhém pak například internetový prohlížeč.

V režimu na šířku se ale zařízení promění v nefalšovaný notebook. Celý spodní displej totiž zabere virtuální klávesnice, která je od té klasické počítačové prakticky k nerozeznání. Psát tak na přístroji můžete všemi deseti prsty podobně jako na klasickém laptopu.

Foto: archív výrobce

Surface Neo

Nových zařízení bude více

Jak je z řádků výše patrné, Surface Neo je zcela unikátní zařízení. Microsoft nicméně věří, že takovýmto hybridům se dvěma obrazovkami patří budoucnost. Právě proto vznikl také operační systém Windows 10X, bude upraven tak, aby byl schopen lépe pracovat se dvěma displeji a přizpůsobil takovému režimu i jednotlivé aplikace.

Lze předpokládat, že Surface Neo se bude prodávat hned po uvedení Windows 10X. Společně s ním by ale měla přijít také zařízení od dalších výrobců, která budou tuto platformu využívat.

Reklama

Související témata:

Související články

Špičkový hybrid dostal srdce z mobilu

Společnost Microsoft představila novou verzi svého hybridního stroje zvaného Surface Pro X, který je spojením toho nejlepšího ze světa počítačových tabletů...

Výběr článků

Načítám