Hlavní obsah

PC s Windows bez záplat přežije na internetu 20 minut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítač s operačním systémem Windows, jehož majitel pravidelně nestahuje bezpečnostní záplaty, bude v průměru do 20 minut připojení k internetu napaden viry, špiónskými programy či jej dokonce mohou ovládnout hackeři. Uvádí to studie Internet Storm Center při SANS Institutu, kterou zveřejnil britský server ZDNet.

Foto: Jana Vančatová

Lužické Sanssouci opět pomalu nabírá dech

Článek

Oproti loňskému roku se doba napadení snížila na polovinu a je nyní tak krátká, že si uživatel během ní ani nestačí potřebné záplaty stáhnout. Jednou z možností, jak tomu předejít, je aktivovat ještě před samotným připojením firewall vestavěný ve Windows XP.

Okamžitě poté je třeba stáhnout a nainstalovat všechny kritické záplaty z internetu. Tím však péče o počítač nekončí a pro nejlepší zabezpečení počítače je nutné pravidelně do operačního systému stahovat aktuální záplaty.

Společnost Microsoft vydává opravy k různým verzím svého operačního systému Windows, nebo jeho součástem, téměř každý měsíc. Opravy je možné si zdarma stáhnout na internetových stránkách společnosti www.microsoft.com nebo přímo na serveru Windows Update.

Stoprocentní ochrana neexistuje

Ani sebelepší firewall a antivirový systém však počítač stoprocentně neochrání před problémy, které dokáží způsobit viry či špiónské programy. V první řadě je třeba se vyvarovat otevírání nevyžádaných příloh elektronické pošty a podezřelé e-maily rovnou mazat.

Při prohlížení webových stránek je také důležité neodsouhlasovat hlášky bez jejich důkladného přečtení. Často se tímto způsobem může do počítače dostat škodlivý program či dokonce dialer, jenž může v případě vytáčeného připojení k internetu znamenat až tisícové účty za telefon. Tyto případy jsou hojně známy i v České republice. [celá zpráva]

Lepší zabezpečení přináší XP Service Pack 2

Na závažné mezery v bezpečnostním zajištění Windows upozornily poslední velké viry jako Blaster a MyDoom. Ty působily kolapsy počítačů a hrozily ztrátou dat, což donutilo Microsoft k horečným snahám o nápravu. Snaha o zajištění větší bezpečnosti se stala hlavní prioritou Microsoftu v rámci programu Trustworthy Computing.

Lepší zabezpečení počítače před útoky z internetu je také klíčovou náplní druhého servisního balíčku pro Windows XP, jehož česká verze se na Windows Update objeví v první polovině září. Ten přináší kromě jiného vylepšený a hlavně standardně aktivovaný firewall hned po instalaci operačního systému. [celá zpráva]

Anketa

Máte v počítači zapnutý firewall?
Ano
60,5 %
Ne
26,5 %
Ne, ale teď si ho zapnu
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1099 čtenářů.

Jak předejít nákaze

  • zapnout firewall
  • pravidelně stahovat záplaty
  • používat antivir s aktuální virovou databází
  • neotevírat podezřelé e-maily
  • dbát zvýšené opatrnosti při surfování

Reklama

Výběr článků

Načítám