Hlavní obsah

Nová kamera vidí lidem pod šaty

Právo, mcn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská společnost ThruVision vyvinula kameru T5000, která dokáže nahlédnout pod šaty i lidem na vzdálenost více než dvacet metrů. Lze ji napojit na počítač, který automaticky zachytí každou procházející osobu a vyhlásí poplach, pokud se na snímku objeví něco podezřelého.

Foto: Profimedia.cz

Kamera vidí lidem doslova pod šaty

Článek

Nový přístroj zachycuje tzv. terahertzové vlny, což je forma elektromagnetického záření, které vydávají jak lidé, tak věci. U živých tvorů i u jednotlivých předmětů se tyto vlny liší a tak prý lze odlišit například plastickou výbušninu Semtex od nevinné modelářské hlíny anebo bílý kokainový prášek od cukru.

Tvůrci kamery uvádějí, že je možné nasadit ji k odhalování zbraní a výbušnin u lidí, kteří přicházejí na nádraží, letiště či do nákupních center. Ke stejným účelům ji lze použít také při koncertech, velkých sportovních událostech nebo při vojenské akci.

I když kamera dohlédne „až na tělo“ a vidí předměty skryté pod šaty, konstruktéři ji prý upravili tak, že s ní nelze zjišťovat žádné anatomické detaily.

Zájem o přístroj již projevila britská policie, železnice, správy letišť i vládní úřady. Společnost ThruVision rozvinula technologii, vyvinutou původně pro zkoumání vesmíru, kde je často nutné překonat mračna kosmického prachu a další bariéry pro „oči“ dalekohledů. Její tvůrci si časem uvědomili, že kosmický vynález může mít i čistě pozemské využití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám