Hlavní obsah

Paint.NET: velmi silný nástroj pro úpravu fotek

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paint.NET je program umožňující editaci obrázků a fotek na platformě Windows XP/2000. Jeho vývoji se za vydatné pomoci Microsoftu věnuje Washingtonská univerzita. Program se má stát náhradou MS Paint aplikace. Dnes je poskytován zcela zdarma. Mezi jeho hlavní schopnosti patří i práce s vrstvami.

Foto: archiv SŠPU

Finalisté soutěže Máš umělecké střevo 2018 v Praze

Článek

Aplikace Paint.NET je dnes poskytována zcela zdarma a svými schopnostmi se blíží programu Adobe Photoshop Elements. To v krátkosti znamená, že s danou fotkou provedete téměř cokoliv od jejího ořezání, zmenšení, zvětšení, otočení, převrácení, změny její barevnosti, jasu, kontrastu, saturace (položka "layers-adjustments").

Stěžejní část programu leží v záložce "Layers" (vrstvy), kdy máte možnost přidávat nové vrstvy, importovat a editovat je - tzn. položka "layers-layers properties" dovolí měnit jejich jas, přizpůsobivost podkladu, průhlednost, atd.

Program dále uživateli nabízí spoustu kresebných a upravovacích nástrojů od klasického rámečku sloužícího pro výběr požadované scény po možnost vkládání textu či užití klonovacího razítka.

Speciální položkou jsou efekty, které umí obraz rozmazat ve stylu "motion blur" či dodat dojem kresby olejem, viz. následující screenshot:

Jediné, co poněkud kazí velmi dobrý dojem získaný z této aplikace, je její poměrně velká náročnost na operační paměť počítače, kdy se po spouštění více oken nehezky trhala i na 2GHz procesoru vybaveném 512MB RAM. Rovněž pokud v Pain.NETu vyberete část obrazu a necháte jej označený, je možné, že se celá scéna rozbliká do doby, dokud selekci neodstraníte; o všech těchto chybách však tvůrci programu dávno vědí a slibují je do jeho příštích verzí odstranit. Za předpokladu, že i pak bude aplikace poskytována stále zdarma, jí nebude moci být téměř nic vytknuto.

DOWNLOADhomepage, 7.71 MB, 9/10

Reklama

Výběr článků

Načítám