Hlavní obsah

Nejvýkonnější grafická karta na světě bude jen pro vyvolené

Novinky, Tomáš Hort

Společnost Asus oficiálně představila nejvýkonnější grafickou kartu na světě s názvem ROG MARS II. Jedná se o dvoujádrovou grafiku, která na sobě nese dva čipy Nvidia GTX 580. Jedná se o unikátní model, který se vyrobí pouze v limitované edici 1000 kusů. Tomu odpovídá i cena. Ta je pro ČR stanovena na 37 tisíc korun.

Článek

Grafickou kartu Asus MARS II si mohli nadšenci prohlédnout již na začátku června na veletrhu Computex v Taipei. Asus však neuveřejnil specifikace ani cenu, a proto až do dneška panovaly dohady, jak to nakonec s očekávanou novou nejvýkonnější grafikou na světě bude.

Asus MARS II má na své složité základní desce připojeny dva grafické procesory Nvidia GTX 580 v plné specifikaci 512 výpočetních jednotek a k tomu 3GB paměti GDDR5. Frekvence obou jader byla stanovena na 782 MHz, což je o 10 MHz více než u běžné referenční GTX 580. Paměti běží na 4008 MHz.

Na pohled nejzajímavější je chlazení, které je vytvořeno speciálně pro tuto kartu. V počítačové skříni zabere karta tři sloty a při pořízení je tak potřeba zjistit, zda se nám tam monstrum o velikostech přibližně 32,5 x 21,7 x 6,3 centimetru vejde.

Asus mimo běžných fotek uveřejnil i ilustrační foto MARS II rozložené na díly. Na něm je vidět, že nad každým ze dvou grafických čipů je velký hliníkový chladič s měděnými heatpipe trubicemi, který chladí 120 milimetrový ventilátor.

Na speciální základní desce vidíme obrovskou napájecí kaskádu. Jelikož se od této karty očekává při poměrně vysokých taktech spotřeba okolo neuvěřitelných 500 wattů, má kaskáda hned 21 fází, aby bylo možné zajistit konstantní napájení a předejít napěťovým ztrátám.

Jelikož se v případě Asus ROG MARS II jedná o extrémní grafickou kartu ve všech ohledech, vyrobí jí výrobce pouze v limitované edici 1000 kusů. Pro zájemce v ČR bude karta dostupná za cenu přibližně 37 tisíc korun. Kdo tedy chce to nejlepší, bude si muset připlatit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám