Hlavní obsah

Extrémně výkonné grafické karty bezdůvodně umírají, stěžují si uživatelé

Novinky, mif

Velmi nepříjemné problémy musí v posledních dnech řešit společnost Nvidia. Pouhé dva týdny po zahájení prodeje totiž internetové diskuze zaplavily zkušenosti uživatelů, kteří si stěžují na extrémně výkonné grafické karty GeForce RTX 2080 Ti. Ta v některých případech přestane bezdůvodně pracovat a tváří se jako „mrtvá“.

Foto: archív výrobce

Nové grafické karty s jádry Nvidia RTX dvoutisícové série

Článek

Narazit na komentáře nespokojených uživatelů je možné například na serverech GeForce.com či Reddit.com.

Chyby se projevují zobrazováním artefaktů v obrazu, nestabilitou celého systému, cukáním obrazovky a v krajním případě také celkovým kolapsem, po kterém již karta nejde znovu zapnout. Co přesně problémy způsobuje, není v tuto chvíli jasné, podle prvních informací se nicméně problémy týkají pouze prémiové edice Founders Edition přímo od společnosti Nvidia, která má písmena FE v názvu.

Nvidia problémové karty mění za nové

Modelů dodávaných dalšími výrobci se tyto problémy netýkají. Chyby se tedy mají objevovat pouze u zlomku karet, které jsou na pultech obchodů k dostání. Právě proto výrobce nenaplánoval žádnou velkou svolávací akci, ale všechny problémy řeší individuálně v rámci reklamačního řízení.

Nvidia se podle serveru Tech Power Up postavila k problémům čelem a podle zkušeností uživatelů všechny problémové karty mění na nové. Některým uživatelům se nicméně již stalo, že je začal zlobit také vyměněný model.

GeForce RTX 2080 Ti je nejvýkonnějším modelem z trojlístku nových grafických karet, se kterými se společnost Nvidia snaží uspět na předvánočním trhu. Nejvýkonnější model doplňují slabší a levnější verze GeForce RTX 2080 a GeForce RTX 2070.

Extrémně realistická grafika

Hlavní předností nových grafik je přítomnost tzv. RT jader (ray tracing cores). Právě díky nim přinesou karty zásadní změny v oblasti zobrazení počítačové grafiky, bude mnohem realističtější. RT jádra totiž dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Reálnější grafiku nicméně nabídnou pouze hry, které budou na nový standard připraveny. Implementace technologie RTX by nicméně neměla být nijak složitá. Již nyní tak byla potvrzena podpora pro tituly Assetto Corsa Competizione, Atomic Heart, Battlefield V, Control, Enlisted, Justice, JX3, MechWarrior 5: Mercenaries, Metro Exodus, ProjectDH či Shadow of the Tomb Raider.

Foto: archív výrobce

Představeny byly tři grafické karty pro hráče.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám