Hlavní obsah

Nejste spokojeni se zdravotní pojišťovnou? Změňte ji, čas je do konce března

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze jednou ročně můžete ze zákona změnit svou zdravotní pojišťovnu. Nicméně na výběr máte ze dvou termínů, buď k 1. lednu nebo k 1. červenci. Žádost o změnu je však nutné podat tři měsíce předem. Pokud jste se pro změnu již rozhodli, nejbližším termínem pro zaslání žádosti je 31. březen.

Foto: Profimedia.cz

Zjistěte si, zda mají s nově vybranou pojišťovnou smluvní vztah vaši ošetřující lékaři.

Článek

Máte vybranou pojišťovnu, jste jen malý krok od přechodu k ní, ovšem zjistili jste si také, zda s touto pojišťovnou spolupracují i vaši lékaři?

„Rozhodně nedoporučujeme podléhat prodejním trikům lákajícím na různé benefity. Pojištěnec by si měl například zjistit, mají-li s nově vybranou pojišťovnou smluvní vztah jeho ošetřující lékaři. Pro někoho může být rozhodující i dostupnost jednotlivých poboček pojišťovny,“ upozornila Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR).

Bonusy nejsou všechno

To, zda mají lékaři, které navštěvujete, uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou, k níž chcete přestoupit, by mělo v rozhodování o změně hrát hlavní roli. Mnozí pojištěnci se však rozhodují podle bonusů, které zdravotní pojišťovny nabízejí. A že jsou při jejich poskytování štědré, dokazují i částky, které na jejich úhradu každý rok vydávají. Již několik let přesahují miliardu korun.

Pojištěnec by si měl zjistit, mají-li s nově vybranou pojišťovnou smluvní vztah jeho ošetřující lékaři
Hana Kadečková, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR

Z různých preventivních programů a aktivit, na které pojišťovny přispívají, si vybere prakticky každý. Ať už se jedná třeba o těhotné ženy, maminky s dětmi, sportující školáky, pojištěnce různých věkových kategorií či s různými druhy chorob apod. Podrobné informace o poskytovaných benefitech naleznete na stránkách každé zdravotní pojišťovny či na některé z jejich poboček.

Zdravotní pojišťovny v České republice

  • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP, kód 205)
  • Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP, kód 207)
  • Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovny (RBP, kód 213)
  • Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky (VoZP, kód 201)
  • Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky (VZP, kód 111)
  • Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ, kód 209)
  • Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR, kód 211)

Do 31. března a písemně

Na změnu zdravotní pojišťovny má každý pojištěnec právo, může tak učinit ale pouze jednou ročně, a to ve dvou termínech - na počátku roku a v jeho polovině. Vzhledem k tomu, že je nutné dodržet tříměsíční čekací dobu, musíte o přechod k nové pojišťovně požádat o dané tři měsíce dříve.

Pokud tedy chcete pojišťovnu změnit k 1. červenci, máte na podání přihlášky čas do 31. března. Jestliže tento termín nestihnete, bude vaše žádost zpracována až v dalším pololetí a změna pojišťovny bude platit od 1. ledna 2021.

Samotná změna není nic složitého. Stačí zajít do jakékoliv pobočky vybrané pojišťovny, vyplnit zde formulář, předložit doklady a podepsat se. Zaměstnanci uvedou název a sídlo svého zaměstnavatele, osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) musí doložit potvrzení o výši záloh na pojistné, které platily své dosavadní pojišťovně.

Studenti musí předložit potvrzení o studiu, matky na mateřské či rodičovské pak rodný list dítěte, nezaměstnaní doloží potvrzení u úřadu práce, starobní důchodci předloží potvrzení o přiznání důchodu apod.

Mnohé zdravotní pojišťovny umožňují registraci na svých stránkách prostřednictvím on-line formuláře. Pokud ho vyplníte, pojišťovna vás bude dále sama kontaktovat.

Odhlašovat se nemusíte

Od své stávající pojišťovny se odhlašovat nemusíte. Je však nutné změnu pojišťovny nahlásit svému zaměstnavateli a následně i ošetřujícím lékařům. Zaměstnavateli se doporučuje podat písemné oznámení, které je povinen potvrdit. Protože je výše pojistného dána zákonem, zůstane stejná i po přechodu k nové pojišťovně.

Průkaz pojištěnce posílá nově vybraná zdravotní pojišťovna automaticky poštou přibližně měsíc před zahájením pojistného vztahu. Průkaz je ale platný až od 1. července (resp. 1. ledna, pokud změnu provedete k tomuto datu). Do té doby se pojištěnec musí u lékaře prokazovat kartičkou původní pojišťovny.

Anketa

Chystáte se na změnu zdravotní pojišťovny?
Ano
40,3 %
Ne
59,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 744 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám