Hlavní obsah

V korupci vidí Češi větší problém než v nezaměstnanost nebo ve zdražování

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celkem 70 % populace vnímá korupci jako jeden z největších současných problémů v Česku, který zastiňuje i dokonce nezaměstnanost nebo zdražování. Podle 84 % obyvatel je míra korupce v ČR vysoká a vláda nemá skutečný zájem korupci postihovat. Vyplývá to z výzkumu společnosti Ipsos Tambor v souvislosti s konáním letošního mezinárodního fóra Zlatá koruna.

Foto: Novinky

Korupci chápou Češi jako značný problém.

Článek

Lidé jsou přesvědčeni, že aktéři korupčního jednání se vzájemně podporují a spolupracují. Myslí si to naprostá většina dotázaných, dohromady 92 %. Korupční prostředí je podle názoru více než čtvrtiny obyvatel nejvíce rozšířeno v politických stranách a na úřadech vyřizujících žádosti a potvrzení.

Navzdory tomuto stavu 70 % populace zastává názor, že bojovat proti korupci má smysl. Z výzkumu dále vyplynulo, že naprostá většina populace souhlasí s razantními způsoby boje proti korupci, od zabavování majetku při prokázání korupčního jednání, přes odposlechy, ochranu klíčových svědků až po agenty provokatéry.

K omezení jsou potřeba systémové změny

K omezování korupce v ČR podle obyvatel nejvíce přispějí systémové změny spočívající v zásadní reformě státní a veřejné správy (29 %) a zpřísnění trestů za korupci (27 %).

Více než čtyři pětiny obyvatel (83 %) se domnívají, že boj proti korupci jsou jen líbivá politická hesla a zároveň dodávají, že by zastupitelé a úředníci ve státní správě měli mít trestní odpovědnost za špatná rozhodnutí při hospodaření s veřejným majetkem.

Více než dvě třetiny obyvatel si myslí, že korupce se nedá vymýtit a že úplatky jsou běžnou součástí života.

Anketa

Jaké máte zkušenosti s korupcí?
Setkal(a) jsem se s ní
73,7 %
Poskytl(a) jsem úplatek
3 %
Slyšel(a) jsem o ní
16,8 %
Nemám zkušenosti
6,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1012 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám