Hlavní obsah

SABMiller plánuje prodej piva Miller ve střední Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrická společnost SABMiller, která je druhým největším pivovarem na světě a v Česku vlastní skupinu Prazdroj, hodlá prodávat své pivo Miller ve střední a východní Evropě. Informoval o tom v pátek list Wall Street Journal s odvoláním na výkonného ředitele společnosti pro evropské operace Alana Clarka.

Foto: Aleš Plevka

Děti v přípravné třídě

Článek

Pivo Miller Genuine Draft, které je populární především ve Spojených státech, se již prodává v Německu, Rusku a Británii. Společnost nyní hodlá jeho prodej rozšířit do České republiky, Maďarska, Polska, Rumunska, na Slovensko a do Itálie. "Hodláme zdůraznit mladistvou nevázanost značky Miller a její smysl pro svobodu," prohlásil Clark v rozhovoru pro list.

Společnost SABMiller převzala americký pivovar Miller v loňském roce od firmy Philip Morris za 5,6 miliardy dolarů. SABMiller zahájil v 90. letech expanzi z Jižní Afriky nejprve na východoevropském trhu, kde vlastní největší české seskupení Plzeňský Prazdroj. Skupina Prazdroj, která zahrnuje závody Gambrinus a Prazdroj, pivovary Radegast, Velké Popovice a slovenský Šariš, prodala loni přes devět miliónů hektolitrů piva.

SABMiller, který loni vyrobil přes 120 miliónů hektolitrů piva, vykázal za finanční rok do konce března zvýšení hrubého zisku o 27 procent na 770 miliónů dolarů. Tržby skupiny vzrostly díky akvizici pivovaru Miller o 109 procent na 9,11 miliardy dolarů. Bez započítání Millera se zvýšily o 29 procent na 5,64 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám