Hlavní obsah

RegioJet vyhrál souboj na Slovensku, státní dopravce ruší vlaky InterCity

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský státní železniční dopravce ZSSK v pátek oznámil, že od 18. ledna 2016 ukončí provoz vlaků InterCity mezi Bratislavou a Košicemi. Na nejfrekventovanější slovenské lince působí i český dopravce RegioJet.

Foto: RegioJet

RegioJet posiluje na Slovensku. (ilustrační foto)

Článek

„O zrušení InterCity vlaků na lince Bratislava–Žilina–Košice a zpět rozhodl management společnosti. Důvodem je situace na trhu komerční železniční dopravy,“ uvedla mluvčí ZSSK Jana Morháčová.

Mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj toto rozhodnutí přivítal. „Rozhodnutí považujeme za odpovědné a správné, především z pohledu soutěžního práva a rozvoje férových podmínek v podnikání na železnici,“ uvedl mluvčí RegioJetu.

Státní dopravce přiznal, že nedokáže naplnit očekávání akcionáře, kterým je slovenské ministerstvo dopravy, vymazat v roce 2016 ztrátu, kterou tyto vlaky produkují. Předpokládá se, že letos skončí tato linka ve ztrátě 1,2 miliónu eur.

Radim Jančura vyhrožoval odchodem RegioJetu z linky Bratislava–Košice kvůli InterCity vlakům. RegioJet nyní na trase Bratislava–Košice připravuje dvojnásobnou kapacitu svých vlaků. „Připravujeme provoz souprav s 13 vagóny,“ potvrdil mluvčí společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám