Hlavní obsah

Provoz ropovodu Družba na Ukrajině byl obnoven

Aktualizováno

Provoz ropovodu Družba na Ukrajině byl ve středu odpoledne na několik hodin částečně zastaven. S odkazem na mluvčího ruské firmy Transněfť o tom informovala agentura TASS. Dodávky do Maďarska zůstávají přerušeny, naopak do České republiky a na Slovensko pokračovaly normálně. Provoz ropovodu byl obnoven ve středu večer.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ropovod na Ukrajině byl podle našich partnerů částečně zastaven,“ potvrdil Igor Demin, mluvčí společnosti Transněfť, jež zajišťuje provoz ropovodů. Podle maďarského serveru Index se ovšem tak nestalo v důsledku válečných událostí. Mělo jít o technickou poruchu na čerpadle.

Dodávky do Maďarska jsou podle Demina pozastaveny už tři dny, přičemž odstávka pravděpodobně potrvá ještě týden.

Naopak tok ropovodu do České republiky a na Slovensko pokračoval bez přerušení, neboť ve slovenské obci Budkovce je uskladněno dostatečné množství ropy pro několikadenní provoz.

Mluvčí rovněž uvedl, že pokračovaly dodávky ropovodem Družba směrem z Běloruska na Ukrajinu. Varoval nicméně, že tyto dodávky by se mohly během několika hodin zastavit, pokud Ukrajina neobnoví čerpání v některých sekcích ropovodu.

Ropovod Družba vede z Ruska do Běloruska, kde se dělí do dvou větví. Severní vede do Polska a Německa, jižní pak přes Ukrajinu do Maďarska. Ještě na ukrajinském území se ale jižní větev dál štěpí a ropa samostatně teče na Slovensko a do České republiky.

Foto: Mapy.cz

Kudy do Česka teče ropa

Polský PKN Orlen zažádal na příští rok o tři miliony tun ruské ropy přes Družbu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám