Hlavní obsah

Odbory s vedením OKD dohodly kolektivní smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ve společnosti OKD stoupnou v letošním roce průměrné výdělky o čtyři procenta. Více než 17 tisícům zaměstnanců dolů se navíc od 1. dubna zvýší tarifní mzdy o tři procenta. Vyplývá to z kolektivní smlouvy, kterou v pátek podepsali odboráři s vedením firmy. Loni byl průměrný měsíční výdělek ve firmě 21 000 korun.

Foto: Supraphon

Zpívající tělocvikář Pavel Novák v dobách svých začátků.

Článek

"Nebylo to ani konfliktní, ani dlouhé. Růst tarifů byla zásadní otázka, která ze strany odborů byla vnímána nejvíce, a to byl kompromis, na kterém jsme se dohodli," uvedl tajemník představenstva OKD Jiří Strnadel.

Předseda podnikových odborů Miroslav Syrový řekl, že není spokojen s výší růstu, odbory ale podle něj sjednaly maximum toho, co se dalo. Zároveň podle něj není vyloučeno jednání o dalším zvýšení mezd při nárůstu inflace, pokud se firmě bude dařit.

Nová kolektivní smlouva v OKD platí od 1. ledna. Zaručuje mimo jiné, že rodiny horníků, kteří zahynou při práci v dole, dostanou proti loňsku zvýšené odškodné, zvýšil se i příplatek zaměstnancům na úseku bezpečnosti práce. Horníci mají nadále nárok na týden mimořádné dovolené, dostanou i třinácté a čtrnácté platy.

Odstupné se ještě řeší

Odboráři a dolu budou ještě jednat o výši odstupného při odchodu horníků z dolů ze zdravotních důvodů, které od roku 1991 zaručovala ministerská vyhláška. Jako neopodstatněnou ji ale na konci loňského roku zrušil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Odstupné by mělo být vyřešeno do konce ledna.

Největší tuzemskou černouhelnou firmu OKD kontroluje společnost Karbon Invest, jejíž šéfy policie obvinila ze zneužití informací v obchodním styku, za což jim hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Horníci Dolu Paskov jdou do stávky

Horníci Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku budou v pondělí stávkovat proti zrušení zákona, který jim do konce letošního listopadu zaručoval řadu sociálních výhod...

Výběr článků

Načítám