Hlavní obsah

Jeden ze tří majitelů dolu ČSA prodá svůj podíl. S Tykačem zůstává jen Dienstl

Těžařskou firmu Severní energetická opustí její třetinový vlastník, miliardář Tomáš Fohler. Je to reakce na rozhodnutí vlády, jež neprolomila limity těžby v povrchovém dole ČSA, který této společnosti patří. Fohler chce akcie prodat, řekla ve středu mluvčí těžební firmy Gabriela Sáričková Benešová.

Foto: Archiv skupiny Czech Coal

Lom ČSA

Článek

"Sev.en jsem spoluzakládal s tím, že ji pomohu dále rozvíjet. Rozhodnutím české vlády další těžba uhlí i rozvoj v této oblasti bere za své. Nechci se proto nadále podílet na řízení firmy a jednám o prodeji svého podílu," komentoval svůj postoj Tomáš Fohler. Své působení ve firmě ukončí začátkem příštího roku.

Fohlera letos opět zařadil časopis Forbes mezi 50 nejbohatších Čechů. Jeho majetek odhadl na tři miliardy korun, což ho řadí na 47. místo. Zajímavostí je, že Fohler se nikdy nenechal fotit do médií, která tak neznají jeho podobu.

Limity padly jen na dolech ČEZ

Vláda na svém říjnovém zasedání v Ústí nad Labem rozhodla, že limity těžby uhlí prolomí pouze v dole Bílina, kde těží Severočeské doly ze skupiny ČEZ. Limity na ČSA zůstanou podle usnesení vlády prozatím zachovány. V lokalitě tak bude pokračovat útlum těžby, která skončí kolem roku 2022. Za limity těžby se nachází podle odhadů 750 miliónů tun uhlí.

"Tomášovo rozhodnutí chápu, ale jako lokální patriot narozený na severu Čech zůstávám," řekl Jan Dienstl, který má také třicet procent akcií. Třetím finančníkem ve firmě je Pavel Tykač, jenž ovládá 40 procent akcií.

Akcionáři Sev.en připravují nové uspořádání společností opět do jedné skupiny s Vršanskou uhelnou, kterou ovládá Tykač. "V konečném stavu by měl být Sev.en součástí skupiny Czech Coal," uvedl Tykač. "Rozhodli jsme se spojit síly, v rámci jedné velké skupiny můžeme co nejvíce zmírnit dopady rozhodnutí vlády zejména na naše zaměstnance a region. To jsem osobně slíbil mnoha místním lidem a svůj slib hodlám dodržet," dodal Dienstl.

V jedné skupině mohou najít uplatnění i zaměstnanci z lomu ČSA, kteří budou muset opustit svá místa kvůli útlumu těžby. Mluvčí Severní energetické doplnila, že veškeré změny jsou podmíněny mimo jiné souhlasem dozorujících orgánů a financujících bank.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci i ekologové kritizují prolomení limitů

Pondělní rozhodnutí vlády umožnit prolomení těžebních limitů hnědého uhlí na dole Bílina v Ústeckém kraji kritizují odborníci na zdraví a životní prostředí....

Výběr článků

Načítám