Hlavní obsah

Instituce „švejkovsky” zneužívají systém zakázek malého rozsahu

V registru smluv lze v období od června 2016 do půli února 2018 najít téměř 450 smluv, jejichž hodnota se pohybuje v rozmezí 1 999 000 a 1 999 999 korun. To představuje objem veřejných prostředků přes 895 miliónů korun bez DPH, uvedla ve středu Transparency International (TI). Takové smlouvy jsou podle ní často nástrojem pro obcházení zákona o zadávání veřejných zakázek.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Cena zakázky těsně pod hranicí dvou miliónů vzbuzuje vždy velké pochybnosti. Zadavatel tím buď říká, že u jedné separátní zakázky účelově nastavuje předpokládanou hodnotu, nebo že stejně účelově dělí větší zakázku do více menších," komentoval čísla právník TI Petr Leyer.

Obojí má podle něj stejný efekt - vyhnutí se striktnějšímu režimu zadávání podle zákona o veřejných zakázkách. Tím se otevírá prostor pro netransparentnost a nehospodárnost, dodal. Zároveň TI ale podotýká, že ne všechny smlouvy jsou „podezřelé”, neboť například u smluv na stavební práce je limit šest miliónů korun.

Zadavatel díky jediné koruně není vázán zákonem o zadávání veřejných zakázek a může téměř komukoliv zadat zakázku
analytik Transparency International Milan Eibl

Balancování na hraně dvoumiliónové hranice není podle TI fenoménem pouze specifické oblasti. Smlouvy, jejichž hodnota se pohybovala pod dvěma milióny, uzavíraly statutární města, nemocnice, státní podniky nebo příspěvkové organizace.

Rekordmanem je Volareza

Největším rekordmanem za zkoumané období je příspěvková organizace Vojenská lázeňská rekreační zařízení (VLRZ), tzv. Volareza, jejímž zřizovatelem je ministerstvo obrany. V daném období bylo nalezeno 221 smluv v celkové hodnotě téměř 442 miliónů Kč bez DPH. Smlouvy na dodávky nejrůznějšího zboží a služeb od piva po rybí prsty měly hodnotu buď 1 999 000 Kč (142 smluv) či 1 999 999 Kč (79 smluv).

Počty uzavřených smluv těsně pod dvěma milióny korun v období od 1. června 2016 do 15. února 2018:
InstitucePočet
Vojenská lázeňská a rekreační zařízení221
Armádní Servisní14
Fyzikální ústav Akademie věd ČR13
Generální ředitelství cel10
Psychiatrická léčebna Šternberk8

Z dat je podle TI patrné, že Volareza v některých případech zadávala rámcovou smlouvu na stejné zboží, stejnému dodavateli, navíc ve shodném časovém období a za shodnou cenu. „Tyto smlouvy tak nesou všechny znaky umělého rozdělování zakázek, a to jak v čase, místě, tak v předmětu plnění," míní TI.

„Zadavatel díky jediné koruně není vázán zákonem o zadávání veřejných zakázek a může téměř komukoliv zadat zakázku. Pokud budou zadavatelé takto švejkovsky obcházet zákon, nikdy se situace ve vypisování veřejných soutěží ani nezlepší,“  dodal analytik TI Milan Eibl.

Ministerstvo obrany sdělilo, že hospodaření VLRZ prověřuje. „Ministryně Karla Šlechtová (ANO) vydala po svém nástupu úkol, aby hospodaření VLRZ prošlo důslednou kontrolou a všechny zjištěné nedostatky byly okamžitě napraveny,” sdělil mluvčí ministerstva Jan Pejšek. „Na základě výsledků kontroly budou následovat případné personální kroky,” doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám