Hlavní obsah

Evropská komise se u obnovitelných zdrojů odklonila od vědy k politickému řešení, kritizuje ekolog

Evropská komise se schválením dočasného zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie ještě více vzdálila od vědeckého přístupu k politickému řešení, říká Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí Duha. Podle něj se Komise snaží zahrnout požadavky co nejvíce států a hrozí, že by taxonomie mohla ztratit svůj smysl.

Foto: Francois Lenoir, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

„Evropská komise se ještě více posunula od původních vědeckých vstupů do taxonomie - které posoudily udržitelnost či neudržitelnost jednotlivých technologií - k politickému řešení, kdy se snaží zahrnout požadavky co nejvíce států, které se snaží označit všechny svoje plány v energetice jako zelené," uvedl Koželouh.

Dodal, že takovým posunem by taxonomie ztratila svůj smysl, kterým je rozlišit udržitelné a neudržitelné investice.

PŘEHLEDNĚ: Fakta k zelenému jádru a plynu

Ekonomika

„To neznamená, že u nás nebudou vznikat například plynové teplárny, ani se nic nemění na tom, že jádro budeme využívat ještě desítky let. Ale právě Česko potřebuje jasné a silné impulsy pro transformaci uhelné energetiky na převážně obnovitelnou, která jediná je opravdu domácí a chrání před výkyvy globálního trhu s fosilními palivy," sdělil Koželouh.

Poznamenal, že už nyní je riziko z výměny uhelné závislosti na plynovou a marného čekání na nové reaktory dost velké. „Nevyhraněná taxonomie by to riziko zvýšila," dodal.

Spor o jádro

Evropská komise ve středu schválila dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie, na něž mají členské země Evropské unie odlišné názory. Komise vyšla vstříc zemím jako Francie, Polsko či Česko, které chtějí na jádro a plyn sázet při odstavování elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu.

Rakousku se schválená podoba taxonomie nelíbí. Na rozhodnutí EK podá žalobu

Ekonomika

Pravidla, jejichž cílem je přesvědčit soukromé investory k podpoře zmíněných zdrojů v příštích dvou dekádách ale kritizuje skupina dalších států. Rakousko ve středu oznámilo, že proti rozhodnutí komise podá žalobu k Soudnímu dvoru EU.

Konečná podoba taxonomie se proti původnímu návrhu z přelomu roku dočkala několika změn. Komise například odstranila dílčí termíny pro přechod k čistému plynu a ponechala jen konečný rok 2035, kdy budou muset zelenými investicemi podpořené podniky využívat pouze nízkoemisní plyny.

U jádra se zásadní podmínky nezměnily, státy tedy budou muset mimo jiné mít hlubinná úložiště vyhořelého paliva od roku 2050. Zelený status budou mít pouze ty nové jaderné bloky, které získají stavební povolení do roku 2045.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám