Hlavní obsah

Zeman si v očích lidí pohoršil skoro ve všech oblastech, víc ho oceňují jen jako autoritu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman si ve srovnání s minulým rokem u veřejnosti pohoršil. Plyne to z šetření CVVM, které hodnotilo, jak prezident plní ústavní funkce, je-li v kontaktu s občany či jak reprezentuje zemi v zahraničí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dbá Miloš Zeman o vážnost a důstojnost úřadu?

Článek

Lidé u současného prezidenta nejvíce oceňují, že je podle nich v kontaktu s občany. Kladně to vnímá 62 procent dotázaných. Je to však méně než v minulých dvou letech.

Podle většiny lidí Zeman rovněž plní funkce, které mu ukládá Ústava. Tvrdí to 57 procent respondentů. Před rokem to však bylo o šest procentních bodů více.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Prezident si v očích veřejnosti polepšil pouze v jediné otázce, a to zda působí jako autorita. Za tu jej považuje 48 procent dotázaných, což je o tři procentní body více než loni.

Foto: David Ryneš, Novinky

Plní Miloš Zeman funkce svěřené mu Ústavou?

Pozitivní vliv na vnitropolitický život v ČR prezidentovi přiznává 48 procent lidí, loni to bylo o čtyři procentní body více. Způsob, jakým prezident reprezentuje zemi v zahraničí, kladně ohodnotilo 42 procent lidí. Meziročně je to pokles o pět procentních bodů.

Nejkritičtější jsou lidé k prezidentovi dlouhodobě v otázce jeho péče o vážnost a důstojnost úřadu. Kladně ji kvituje 38 procent lidí. Loni to bylo o procentní bod více.

Foto: David Ryneš, Novinky

Je Miloš Zeman v kontaktu s občany a zná jejich problémy?

„V porovnání s působením Václava Klause i Václava Havla v prezidentském úřadě u Miloše Zemana čeští občané soustavně výrazně pozitivněji hodnotí jeho kontakt s občany a znalost jejich problémů. Naopak hůře, v podstatě rovněž soustavně, u Miloše Zemana v porovnání s oběma jeho předchůdci občané hodnotí to, jak dbá o vážnost a důstojnost svého úřadu a jak reprezentuje Českou republiku v zahraničí, byť v tomto druhém případě se nejlepší hodnocení Miloše Zemana z roku 2016 statisticky vyrovnalo nejhoršímu hodnocení Václava Klause z roku 2013,” konstatovala agentura.

Hodnocení prezidenta Miloše Zemana
201620172018
Plní funkce svěřené mu Ústavou?68/2663/3157/35
Je v kontaktu s občany a zná jejich problémy?70/2466/2862/31
Ovlivňuje vnitropolitický život?59/3152/3948/45
Reprezentuje ČR v zahraničí?52/4347/4942/53
Působí jako autorita u občanů?51/4245/5048/46
Dbá o vážnost a důstojnost úřadu?48/4939/5738/57
zdroj: CVVM

Vnímání Zemana se výrazně liší u jednotlivých skupin obyvatel. Ve všech oblastech se jeho hodnocení výrazně zvyšuje s věkem. Lépe je hodnocen rovněž na Moravě, zejména u obyvatel Olomouckého a Jihomoravského kraje.

„Podle stranických preferencí je pak prezident vesměs pozitivněji hodnocen voliči ČSSD, ANO, KSČM a v některých případech i SPD,” plyne z průzkumu, který proběhl od 3. do 15. března a zapojilo se do něj 1061 respondentů.

Reklama

Související články

Průzkum: Zeman nedbá na důstojnost úřadu

Veřejnost u prezidenta Miloše Zemana kriticky vnímá jeho péči o důstojnost úřadu, vliv jeho autority či reprezentaci země v zahraničí. Plyne to z průzkumu...

Zeman si v očích lidí pohoršil

Hodnocení prezidenta Miloše Zemana se ve srovnání s loňským rokem zhoršilo. Nejčastěji lidé pozitivně hodnotí, že je v kontaktu s občany, vytýkají mu naopak,...

Výběr článků

Načítám