Hlavní obsah

Zeman pojede vlakem na Slovensko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman se v červenci v rámci oslav vzniku Československa vydá se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou na společnou cestu vlakem z Brna na Slovensko.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska (vlevo) a český prezident Miloš Zeman na archivním snímku z roku 2015

Článek

Prezidenti se na cestě domluvili na první povolební zahraniční návštěvě Zemana, během níž zavítal na Slovensku na Štrbské Pleso. Jízdou historickou vlakovou soupravou si připomenou výročí vzniku Československa. Termín zatím podle ředitele zahraničního odboru Rudolfa Jindráka nebyl definitivně potvrzen.

Cesta by symbolicky mohla začínat v Hodoníně, rodišti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, a vést do slovenských Topoľčianek. Na tamním zámku Masaryk jako prezident pravidelně trávil svůj volný čas.

Ještě před prázdninami navštíví Zeman Ústecký kraj, cestu má naplánovanou na 19. až 21. června.

Dovolená na Vysočině zatím na programu není

Zeman po zvolení řekl, že bude i nadále navštěvovat kraje. Jejich pořadí chce určovat podle počtu hlasů, které v nich získal během letošní prezidentské volby. V květnu tak byl na první krajské cestě v Moravskoslezském kraji, druhý bude tedy Ústecký. Poruší tak svou tradici, kdy na konci června jezdil na Vysočinu, kde následně zůstal na dovolenou na své chalupě v Novém Veselí.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka zatím není rozhodnuto, jak bude Zeman letošní dovolenou trávit. ČTK řekl, že tradiční pobyt na Vysočině zatím nemůže vyloučit.

Zeman se také 11. července zúčastní podle Ovčáčka prvního dne jednání aliančního summitu. Hlavní představitelé zemí Severoatlantické aliance se na dva dny sejdou v Bruselu. Summit se uskuteční v nové centrále NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám