Hlavní obsah

Zdravotnická zařízení se dočkají kompenzace více než 30 miliard

Novinky, Renáta Bohuslavová

Poslanci ve zrychleném řízení schválili změnu zákona, který povede k vydání mimořádné úhradové vyhlášky, na jejímž základě se budou vyplácet peníze poskytovatelům zdravotních služeb. Přímé náhrady resort odhaduje na 27 miliard korun, zbytek peněz by se měl vrátit navýšením objemu hrazených služeb, celkově jde podle ministra o 30,5 miliard. Zákon nyní půjde do Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

„Potřebujeme vyřešit, aby nedošlo k výpadku příjmů, a stabilizovat náklady, které v souvislosti s nákazou koronavirem vznikly,“ uvedl před poslanci ministr Adam Vojtěch.

Ministerstvo tak pod jeho vedením připravilo změnu úhradové vyhlášky, díky čemuž by se měly dostat peníze do zdravotnických zařízení. Právě kvůli tomu, bylo podle ministra potřeba změnit zákon.

To by podle Vojtěcha mělo pomoct k zajištění stability zdravotnictví s ohledem na finanční situaci jednotlivých nemocnic a dalších zdravotnických zařízení.

Týká se to celkem 14 oblastí a bude se to vztahovat na všechny, kteří jsou placeni ze zdravotního pojištění. Peníze by se tak měly dostat krajským i městských nemocnicím, záchranné službě i dalším zdravotnickým zařízením.

Covid krize je za námi, prohlásil Vojtěch

Domácí

Celkový výpadek příjmů poskytovatelů zdravotní péče kvůli omezením v důsledku epidemie koronaviru dosáhne podle Vojtěcha zhruba 30,5 miliardy korun. Přímé náhrady resort odhaduje na 27 miliard korun, zbytek peněz by se měl vrátit navýšením objemu hrazených služeb. Rozdíl mají podle návrhu nemocnice dohnat zvýšením činnosti do konce roku.

Opozice ministrovi nejvíce vyčítala, že nemůže schválit zákon ve chvíli, kdy nezná detailní znění úhradové vyhlášky. I přes jejich výhrady ale zákon prošel.

Úlevy pro lékárny

Do předlohy poslanci vložili i úlevu malým lékárnám na sociálních odvodech. Návrh zákona nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Malým lékárnám s nejvýše 15 zaměstnanci stát odpustí podle schváleného pozměňovacího návrhu Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) sociální odvody za červen až srpen za stejných podmínek, které mají platit pro firmy do 50 zaměstnanců. Nárok na úlevu tedy budou mít lékárny, které nepropustily více než desetinu zaměstnanců a ve srovnání s březnem mzdy nesnížily o více než deset procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám