Hlavní obsah

Vůbec s námi nejednali, rovnou nás zatkli pro falšování dokumentů, popsal Ransdorf

– Praha

Europoslanec Miloslav Ransdorf v sobotu v prohlášení popsal, jak probíhalo jeho čtvrteční jednání se švýcarskou bankou Kantonalbank Zürich. Podle něj vlastně k žádnému jednání vůbec nedošlo, protože místo lidí z banky přišla rovnou policie.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

Ransdorf tvrdí, že mu skupina Slováků před bankou předala plnou moc, podle níž mohl zastupovat klienta s iniciálami V.H. v bance. Tento klient má prý v bance významné konto, z něhož dostává výpisy, ale banka s ním nijak nekomunikuje.

Proč Slováci oslovili právě Ransdorfa, europoslanec neuvedl.

Zürcher Kantonalbank působí na bankovním trhu od roku 1870, jde o čtvrtou největší švýcarskou banku, která má 103 poboček.

V bance se ale skupině věnovala pouze žena na recepci. „Jediný pracovník banky, který byl k dispozici, byla žena z recepce. Chtěli jsme pouze, pokud nedojde k jednání, aby nám banka dala prohlášení, že s námi jednat nebude. Místo bankovních úředníků se dostavila Security a poté policie,” popsal Ransdorf.

K výslechu jsem chodil spoutaný s rukama za zády

Policie prý skupině sdělila, že přijde někdo z banky, to se ale nestalo. Místo toho policisté řekli, že by chtěli dokumenty prostudovat na služebně.

„Byli jsme převezeni na policii a teprve tam jsem se dozvěděl, že mám odevzdat všechny věci, peníze, pas, úplně všechno včetně opasku na kalhotách a že jsem zatčen. Ptal jsem se na důvod. Bylo mi řečeno, že mne banka obvinila, že jsem falšoval příslušné dokumenty.”

Europoslanec řekl, že mu policie vzala boty i léky, ty mu následně podávala vězeňská stráž. „K výslechu jsem chodil spoutaný s rukama za zády.”

Druhý den při výslechu řekl, že dokumenty dostal těsně před návštěvou a bance je nepředložil, protože nikdo z banky se nedostavil. Teprve večer mu prý bylo umožněno kontaktovat rodinu a svou kancelář. Policie mu také večer řekla, že bude propuštěn, ale protože je cizinec, musí to projednat migrační úřad, ten ale mohl až ráno. V sobotu dopoledne byl Ransdorf propuštěn.

„Poté jsem vyzvedl svůj automobil v hotelu Marriott a vydal se do České republiky a na cestě jsem se vyspal, protože po několika dnech nevyspání (výpadky dodávek léků a inzulínu ze strany vězeňské služby) jsem se cítil velmi unaven.”

Ransdorf chce, aby byl zveřejněn kamerový záznam jeho jednání v bance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám