Hlavní obsah

Vrchol Slavností svobody. Plzní zase táhla Pattonova armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nekončící proud bílých hvězd a uniforem. Vlajky, mávání, úsměvy a tisíce lidí lemujících ulice. Plzní projel v neděli před polednem tradiční konvoj historických vojenských vozidel, vyvrcholily Slavnosti svobody, oslava osvobození města americkou armádou v květnu 1945.

Plzní projel tradiční konvoj historických vojenských vozidel.Video: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

Konvoj, který do centra přijel jako vždy po Klatovské třídě, čítal na tři sta kusů techniky. „Je to maximum, Klatovská není nafukovací. A také jde o to, aby město nebylo příliš dlouho uzavřené,“ řekl Novinkám Pavel Rogl z klubu vojenské historie 16th Armored Division Club. „Zájemce neorganizované v klubech, kteří se nepřihlásili včas, jsme museli odmítat,“ podotkl.

Foto: Ivan Blažek

Tak jsme tady…

Foto: Ivan Blažek

Páteční slavnostní zahájení ozvláštnilo vystoupení kadetů z posádek na amerických základnách v německém Ansbachu a Vilsecku

Hierarchie je pevně daná. „Už více než deset let máme na starosti bojové čelo konvoje, tam jedou historické vojenské válečné kusy, takové, které v pětačtyřicátém v Plzni opravdu mohly být. A posádky jsou naprosto věrně vystrojené jako tehdejší američtí vojáci,“ zdůraznil Rogl.

První byl v centru sherman, jediný pojízdný tank tohoto typu v republice. A za pákami řízení Jan Šulc. „Kluk z Plzně, který tenhle tank svýma rukama dával dohromady, řídil ho už při minulých oslavách,“ připomněl Rogl.

Rodiny veteránů

Za bojovou technikou následovaly legendární jeepy. Dříve z nich mávali američtí a belgičtí veteráni, ti se ale oslav kvůli vysokému věku naposledy zúčastnili před dvěma lety. „Vezeme ale příslušníky jejich rodin, vyčlenili jsme pro ně čtrnáct jeepů,“ upřesnil Rogl.

Foto: Ivan Blažek

Veteráni už do Plzně nepřijeli, jejich rodiny ano

Dorazila například Kathleen Lemmons Hoffmanová, dcera Charlese Lemmonse z americké 16. obrněné divize. „Přijíždíme, abychom uctili památku mého tatínka a těch, kteří sloužili. Pokaždé je to pro nás velký zážitek,“ uvedla. „Vše, co tady v Plzni vidíte, je podle mého názoru poselstvím pro mladou generaci. Důležité je nikdy nezapomenout,“ dodala.

Foto: Ivan Blažek

Roztančená Plzeň

Zbytek konvoje jsou nákladní vozidla představující týlové zabezpečení. „A závěr tvoří džípaři, kteří se chtějí zúčastnit, ale jejich vybavení už třeba není tak úplně historicky přesné,“ doplnil Rogl. Akci okořenilo nebeské divadlo v podání slavné stíhačky Mustang nebo cvičného dvouplošníku Boeing B 75 Stearman.

Stíhačka v sadech

Od pátku byla v sadovém okruhu řada dobových vojenských kempů. Připomínají US Army, ale i RAF, tam nechybí maketa spitfiru, nebo Československou samostatnou obrněnou brigádu.

Foto: Ivan Blažek

Maketa stíhačky Spitfire „přistála“ přímo v plzeňských sadech.

Veřejnost je většinou vítána. Na co se ptají třeba děti? „Malé se jen rozkoukávají, starší zajímá výstroj, k čemu se, co používalo,“ podotkla Andrea Šimečková, která ve zdejší polní nemocnici představuje jednu z amerických zdravotnic. „Ukážeme jim například spinky, návleky na boty, a ptáme se, co to je. Často si myslí, že korzet, to asi kvůli tomu šněrování,“ dodala.

Foto: Policie ČR

Historické zbraně i jejich držitele kontrolovali policisté.

Ne vše je bez problémů. „Snad pokaždé nám někdo něco ukradne,“ konstatoval Rogl. „Sekyrku, lopatku, kanystr, batoh, děje se to pořád. Máme hlídky u vozidel i v zázemí, ale všechno neuhlídají,“ připustil Rogl.

Kempy končí v neděli, Slavnosti svobody uzavře v pondělí odpoledne, tedy v den osvobození Plzně, oficiální vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko!.

Good morning, US Army. V Plzni začaly Slavnosti svobody

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám