Hlavní obsah

Spal půl roku na letišti, teď se Palestinec toulá po ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Uprchlík Ibráhím Zijád, který loni strávil více než půl roku v tranzitním prostoru ruzyňského letiště v Praze, se nyní toulá po České republice a hledá ubytování. Z uprchlického tábora, kam se ho po úředních tahanicích podařilo dostat, totiž musel odejít.

Článek

Městský soud v Praze totiž odmítl přijmout k hlavnímu projednávání žalobu, kterou za neúspěšného žadatele o azyl podal jeho právní zástupce, a Palestinec přišel o střechu nad hlavou.

"Pan Zijád musel odejít z azylového střediska v Seči na Chrudimsku, kde žil do doby, než se soud vyjádřil," řekl šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Martin Rozumek.

Zijád má roční vízum, které mu umožňuje dočasný pobyt na českém území, ale nedovoluje mu v ČR pracovat.

Půl roku na letišti

Příběh Palestince, který půl roku bydlel na letišti, prolétl médii loni v létě. Ibráhím Zijád přicestoval do Prahy bez dokladů počátkem loňského srpna z Istanbulu letadlem ČSA.

V Česku požádal o azyl. Ministerstvo vnitra jeho žádost zamítlo a aerolinie ho obratem dopravily zpět do Istanbulu. Turečtí úředníci ho ale odmítli vpustit do země, a tak se vrátil do Prahy, kde od té doby pobýval na "území nikoho".

Staraly se ČSA

České aerolinie dávaly uprchlíkovi po celou dobu třikrát denně poukázky na jídlo v letištní restauraci. Denně je tak přišel na 315 korun, za dobu celého jeho pobytu je jen na jídle přišel na skoro 60 tisíc. Na náklady ČSA proběhl i onen pokus dopravit ho "zpět" do Turecka.

Přes den se Zijád procházel tranzitním prostorem, umýval se na toaletách, nocoval ve spacím pytli na zemi za reklamní stěnou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám