Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu rodiny na olomouckou nemocnici kvůli narození postižené dcery

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Žalobu rodiny, která se od roku 2012 soudila s Fakultní nemocnicí Olomouc (FNO) kvůli podle ní špatně vedenému porodu, ve středu zamítl Okresní soud v Olomouci. Rodiče nyní šestileté Lucie, která se ve FNO narodila v říjnu 2010 s poškozeným mozkem, po nemocnici požadovali 16,9 miliónu korun. Pochybení lékařů se jim však u soudu prokázat nepodařilo. Verdikt zatím není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

BEZ KOMENTÁŘE: Příchod Vlastimila Blaťáka k olomouckému okresnímu souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Postižení dítěte sice souvisí s porodem, ale neprokázala se příčinná souvislost s postupem lékařů. Žalobcům se nepodařilo prokázat, že za poškození zdraví odpovídá nemocnice. Znalci se shodli na tom, že poskytnutá lékařská péče byla lege artis, tedy podle nejnovějších poznatků lékařské vědy,“ uvedla samosoudkyně Iveta Nedozrálová.

Otec Lucie Vlastimil Blaťák přijal rozhodnutí soudu s rozhořčením. „Jsem hrubě nespokojen, protože soud nepřihlédl k spoustě věcí, které jsou v tomto případě podle našeho názoru zásadní. Pořád jsem přesvědčen, že lékaři pochybili, a věřím, že naši právní zástupci si s tím poradí,“ řekl Právu bezprostředně po jednání Blaťák.

Foto: Petr Marek, Právo

Vlastimil Blaťák (uprostřed) u olomouckého okresního soudu.

Právní zástupce FNO Karel Vítek naopak verdikt soudu kvitoval. „Rozhodnutí považujeme za zcela správné, plně v souladu se závěry znalců. Ti vše precizně, velmi podrobně a kvalifikovaně vysvětlili jak v posudcích, tak přímo před soudem,“ konstatoval Vítek.

Zakázaná metoda

Podle rodičů za postižení dítěte mohli porodníci kvůli špatně vedenému porodu. Tvrdili, že lékaři včas nepřikročili k císařskému řezu. Dítě bylo podle nich kvůli těhotenské cukrovce matky na přirozený porod příliš velké a porodníci prý použili zakázanou metodu Kristellerovu expresi, při které porodník tlačí loktem na břicho rodičky. Nemocnice však pochybení po celou dobu odmítala.

Lékaři nijak nepochybili. Pro postup, který při porodu zvolili, byly splněny všechny podmínky
znalkyně Iva Mikysková

Podle znalců, kteří vypracovali revizní znalecký posudek, tlak, který lékař vyvinul na břicho rodičky, nebyl nepřiměřený. O Kristellerovu expresi tedy nešlo.

„Lékaři nijak nepochybili. Pro postup, který při porodu zvolili, byly splněny všechny podmínky. Neshledala jsem v něm, ať už ve fázi před porodem, v jeho průběhu, ani po něm, že by byl non lege artis,“ vypověděla ve středu u soudu například znalkyně Iva Mikysková.

Holčička se narodila s poškozeným mozkem. Stále leží, má trvalé zápaly plic a neumí polykat. Situace je pro rodinu finančně náročná a i to byl podle ní jeden z důvodů, proč se obrátila na soud.

„Život mě donutil podnikat, což na jedné straně naši finanční situaci v posledním roce zlepšilo, ale zase si nepamatuji, kdy jsem naposledy spal,“ prohlásil mimo jiné Blaťák.

Reklama

Výběr článků

Načítám