Hlavní obsah

Sošku Zlatého oříšku pro talentované děti získali sportovci, zpěváci i umělci

– Praha
Novinky, mak

Desetiletý klavírista Jan Čmejla, dětská hudební kapela s vlastním repertoárem, Nautica, která točí první desku, nebo fenomenální karatista Matěj Říha. Celkem 10 nejúžasnějších dětí České republiky zvítězilo v 15. ročníku celostátní soutěže Zlatý oříšek pro mimořádně talentované děti.

Sošku Zlatého oříšku pro talentované děti získali sportovci, zpěváci i umělciVideo: Novinky

 
Článek

Odměnou za talentová vystoupení byla soška Zlatý oříšek a 10 tisíc korun, přičemž řada dětí už ví, jak s výhrou naloží. „Za peníze pojedeme na světový festival do Rigy,“ řekla Novinkám Klára Sonnková ze školního dětského pěveckého sboru Domino z Opavy, který účinkuje na zahraničních koncertech a festivalech.

Jan Čmejla se prosadil ve hře na klavír. Má za sebou mnoho vítězství v hudebních soutěžích. Naposledy získal první místo v Ústí nad Labem na mezinárodní soutěži Virtuosi per musica di Pianoforte. „Chci být klavírista, mít vyprodané sály a inspirovat lidi. Chtěl bych hrát v pražském Rudolfinu a Carnegie Hall,“ prozradil své sny do budoucna desetiletý hudebník.

Karatista a plavec

Kromě dětí úspěšných v uměleckých disciplínách jako kreslení, hudba či balet si ocenění odnesli také sportovci. Například karatista Matěj Říha, který je aktuálním mistrem světa ve své věkové kategorii. Dalším oceněným je závodní plavec a český juniorský reprezentant Tomáš Ludvík, nebo talentovaná krasobruslařka, mistryně České republiky Anna Dušková.

Dalšími finalisty, kteří mezi množstvím přihlášených zaujali odbornou porotu, je mistr světa v sólovém stepu a mistr České republiky Tobiáš Košir. Dále úspěšný taneční soubor, který se věnuje klasickému, modernímu jazzovému i lidovému tanci a stepu Baby balet Praha.

Uspěla také Bára Tížková, jejímž koníčkem je matematika a fyzika, a spisovatelka Veronika Burgerová, která má na svém kontě už tři knihy.

Soutěž je inspirací dětem

„Cílem projektu je ukázat všem dětem, že má smysl se učit a o něco usilovat. Fandím šikovným dětem a ty nejlepší se snažíme podporovat, neboť mají pro naši společnost velký význam. Právě tyto dnešní děti budou za pár let utvářet budoucnost našeho národa,“ uvedl organizátor a předseda správní rady nadačního fondu Zlatý oříšek Jiří Kotmel.

Mezi oceněnými letos nebyly jen děti. S projektem je úzce spojen také deník Právo a jeho vydavatel společnost Borgis. Cenu Zlatého oříšku tak získal za patnáctiletou spolupráci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám