Hlavní obsah

Selhali jsme, káli se politici při akci za zabitou postiženou ženu

Poslanci, senátoři i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se v pátek v podvečer sešli před budovou resortu, aby na akci Noc důstojnosti slíbili, že se pokusí napravit neutěšený stav, který stále panuje v některých zařízeních sociálních služeb.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Akci pořádalo sdružení Děti úplňku společně s Aliancí pro individualizovanou podporu a dalšími organizacemi. Inspirovala se příběhem Doroty Šandorové, mentálně postižené ženy, kterou před dvěma lety zabil pečovatel v domově sociální péče na Jindřichohradecku. Ve snaze ji zklidnit jí zkroutil ruce za zády a přitlačil obličej do pelesti, až se udusila.

Instituci se podařilo dlouhou dobu držet její násilnou smrt zametenou pod kobercem, teprve nedávno na případ upozornil týdeník Respekt.

Její krutý osud si za sychravého večera přišlo před Jurečkovo ministerstvo připomenout přibližně sto padesát lidí, někteří zapalovali svíčky.

Jurečka: Sociální služby dostanou doplaceno 3,2 miliardy

Domácí

Jurečka chce tajné inspektory v ústavech

Vládní politici vyjadřovali nad její smrtí lítost a slibovali, že si na stav v ústavech sociální péče posvítí.

„Za to, že se takové věci stávají i v jednadvacátém století, cítím velkou spoluzodpovědnost. Systém, který tu byl a bohužel stále je, taková osobní selhání umožňuje,“ řekl přihlížejícím. Slíbil, že v legislativní a kontrolní oblasti udělá maximum pro to, aby se něco takového už nikdy nestalo. Později novinářům řekl, že se zasadí o rychlejší transformaci ústavní péče.

„Naším cílem je mít zařízení na bázi komunitního zázemí, ve kterých by byl duch rodinné péče,“ uvedl ministr. Řekl také, že klíčovým problémem je stále nedostatek kvalitního a vyškoleného personálu v těchto zařízeních. Ještě letos by chtěl změnit pravidla pro kontroly ústavů.

„Chci například, aby se v těchto zařízeních mohli nechat anonymně zaměstnat inspektoři. Pak by si leckdo rozmyslel násilí a nelidské zacházení,“ řekl Jurečka.

Vystrčil: Výchova represí může vést i ke smrti

Na akci vystoupil i předseda Senátu za ODS Miloš Vystrčil. „Měli bychom mít odvahu si přiznat, že něco neděláme dobře, a začít to měnit. To je největší poselství tohoto setkání,“ oslovil účastníky.

„Způsob výchovy formou represe, který jsme zdědili, může vést i ke smrti. Není to jen problém ústavů. Někdy se snažíme vychovávat a učit rebely, kteří jsou mnohdy nadanější než ti, kdo je vychovávají a učí,“ řekl.

Hendikepovaní pryč z kojeňáků. Ale kam?

Domácí

Předseda sněmovního sociálního výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) prohlásil, že systémové problémy nejde zamlčovat. „Žil jsem v naivní představě, že se za víc než třicet let mnohé změnilo, ale bohužel tomu tak není. Hodně jsme zanedbali, to padá na nás politiky i na nás lékaře,“ uvedl Kaňkovský, který je původní profesí ortoped. „Stigmatizace mentálně postižených je tu pořád, a jejich nejbližším způsobuje velké trápení,“ řekl.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková na happeningu řekla, že buduje expertní tým, který vytvoří konkrétní opatření na to, aby se podobné tragické případy už neopakovaly.

„Máme podporu premiéra Petra Fialy (ODS) i klíčových ministrů. Musíme mít dobrý plán, dobrou vizi a spolupracovat na tom, aby ochrana důstojnosti a kvalitní život byly dostupné všem bez rozdílu,“ prohlásila zmocněnkyně. Podle ní je třeba rozvíjet komunitní i odlehčovací služby či denní stacionáře, aby lidé nemuseli do ústavů jen proto, že se o ně nemá kdo postarat.

Podobná akce a vzpomínka na Dorotu Šandorovou se konala na dalších místech v ČR: v Brně, Hradci Králové, Chebu, Olomouci, Ostravě, Krásné Lípě, Otrokovicích a ve Zlíně.

Vytáhla nůž na vozíčkářku, u soudu dostala 4,5 roku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám