Hlavní obsah

Pražský ohňostroj bude ve znamení múz, odpálí jej z Vítkova

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský novoroční ohňostroj se 1. ledna uskuteční na žižkovském Vítkově místo Letenských sadů či pontonu na Vltavě, jak bylo zvykem v minulých letech. Název bude mít Praha múzami políbená.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ohňostroj se nebude 1. ledna odpalovat v centru města a většina diváků přijde o kouzelné pozadí Pražského hradu či Karlova mostu.

Článek

Jako nejlepší hlediště radnice doporučuje vyrazit na žižkovskou Parukářku, ze které je výhled jak na Vítkov, tak i na centrum města a Pražský hrad.

Lidé, kteří chtějí show vidět, by měli podle policie využít městskou hromadnou dopravu, protože by kvůli několika uzavírkám mohli mít zdržení. [celá zpráva]

Na Parukářku lze nejlépe dojít ze zastávek tramvají Lipanská, Olšanská nebo z Nákladového nádraží Žižkov. Lze dojít i od stanice metra A Flora.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Vhodná místa pro sledování pyromuzikálního přivítání nového roku

Dalším místem, odkud lidé budou mít ohňostroj jako na dlani, jsou Riegrovy sady na Vinohradech. Nejbližší stanice metra jsou Náměstí Míru nebo Jiřího z Poděbrad. Využít lze také autobusovou zastávku Na Smetance nebo jet tramvají na Italskou či Vinohradskou tržnici.

Magistrát také doporučuje sledovat ohňostroj z Karlína – z míst, kde ve výhledu podobně jako na Parukářce nebo v Riegrových sadech nebrání vysoká zástavba. Jedním z takových míst je třeba Rohanský ostrov. Nejbližší zastávky městské hromadné dopravy jsou Libeňský most nebo Invalidovna.

Ohňostroj z dálky

„Ohňostroj je však možné kvalitně pozorovat i z mnohem větších vzdáleností, například z Letenských sadů, Petřína, dohlédnou na něj bez problémů i obyvatelé Bohnic, Čimic, Kobylis apod. Všechna tato hlediště jsou výborně dopravně dostupná jak metrem, tak pozemní hromadnou dopravou,“ uvedl magistrát.

Desetiminutová pyrotechnická show začne první lednový den v 18 hodin. Vyprávění na téma „Inspirace“ v sobě má nést příběh o vlivu devíti múz na osobnosti pražské historie. Ohňostroj tak připomene Karla IV. nebo Tycha Brahe.

Na úvod budou na Vítkově zapáleny barevné svíce. "Svíce mají za úkol zvýšit napětí před začátkem vlastního odpalu a nasvítit památník na Vítkově, který se vynoří z úplné tmy," píše se ve scénáři ohňostroje. Následovat bude odpálení šedesátimetrových číslic "2016".

Vystoupení bude doprovázet hudba, přímý přenos zprostředkuje digitálně vysílání Českého rozhlasu na stanici Regina DAB Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám