Hlavní obsah

Nejvyšší státní zastupitelství nařídilo jednání o zbavení otcovství

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HODONÍN

Až Nejvyšší státní zastupitelství dalo Karlu Nesvadbovi z Hodonína naději, že nebude figurovat v dokumentech jako skutečný otec dcery Moniky. Jeho otcovství přitom již vyloučily testy DNA. O zrušení otcovství tak bude rozhodovat Okresní soud v Hodoníně.

Článek

Případ může být průlomem. Dosud totiž existovala možnost zpochybnit své otcovství pouze do šesti měsíců věku dítěte.

Případ odstartovala náhoda, když Nesvadbova dcera neplánovaně objevila u babičky staré dopisy matky. Bylo z nich zřejmé, že udržovala vztah s někým jiným. V patnácti letech se svěřila se svým nálezem otci.

„Nechal jsem si udělat testy DNA, které potvrdily předtuchu, že Monika není moje biologická dcera. Aby mi soud zrušil otcovství, to jsem se ale snažil marně. Je to už několikaletá peripetie a jsem rád, že se konečně podařilo dosáhnout toho, že soud musí náš případ projednat,“ řekl Nesvadba.

Když otec neměl úspěch, tak se se stejným požadavkem na justici obrátila dcera a zpočátku ani její snaha nebyla úspěšná. „Byl jsem u toho, když ji na Okresním státním zastupitelství v Hodoníně přesvědčovali, ať to stáhne,“ dodal. Dívka ale neustoupila.

Souboj se státní mocí nakonec uzavřelo Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Zlom odstartoval úřední dopis, v němž se dívka dočetla: „Nejvyšší státní zastupitelství sděluje, že na základě Vašeho opakovaného podnětu, který jste doprovodila posudkem DNA, podává nejvyšší státní zástupce žalobu na popření otcovství“. Spisem se bude zabývat Okresní soud v Hodoníně.

„Ten dopis je zatím jediné, co máme. Kdy soud rozhodne, to zatím nevím. Ještě jsme odtud žádné vyjádření nedostali,“ uvedl muž. Pracovníci hodonínského soudu ve středu Právu řekli, že se jedná o poměrně nový spis, u kterého dosud nebyl stanoven termín projednání.

Nebude muset platit alimenty

V případě, že soud vyhoví žalobě, nemůže pouze „papírový“ otec čekat, že by mu dnes již bývalá žena vrátila zaplacené alimenty. Okamžikem nabytí právní moci rozsudku ale pro něj skončí povinnost jejich dalšího placení.

Nesvadba tvrdí, že neexistuje důvod, proč by Monika měla být někdy v dědickém řízení ve stejném postavení, jako skutečná dcera z druhého manželství.

Monika ale má zase jistotu, že po nevlastním otci nezdědí genetickou náklonnost pro diabetes, jímž Nesvadba trpí. Chce se ale dopátrat biologického otce, už jen proto, aby věděla, jaké genetické předpoklady může mít po něm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám