Hlavní obsah

Na zámku v Rájci rozkvétá největší kolekce kamélií ve střední Evropě, vyšlechtili si tam i druh Jiřina Bohdalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rájec-Jestřebí

Jaro už začalo ve sklenících zámku v Rájci na Blanensku. Rozkvétá tam totiž největší kolekce kamélií ve střední Evropě, tvořená 400 druhy těchto exotických rostlin. Zatímco mnohé z nich krášlí jejich smetanové, bílé či červené květy, na druh pojmenovaný po Jiřině Bohdalové se čeká.

Kamélie rozkvétají.Video: Vladimír Klepáč, Novinky

 
Článek

Je to jedna z rájeckých specialit; odrůda pojmenovaná na počest oblíbené herečky. Její květy jsou světle růžové. Protože jde o hybrid, rozkvete trošku později, a to zhruba počátkem února. Dalším známým rájeckým druhem je například Jan Dvořák. Pojmenován byl po zahradníkovi, který se nejvíce zasloužil o rozvoj rájecké sbírky.

Rájecká kolekce je unikátní v tom, že v ní lze obdivovat i 200 druhů kamélií vyšlechtěných přímo v tamních sklenících. Většinou mají ženská jména. Protože se tamní zahradníci za uplynulého půl století činili, téměř každá zástupkyně něžného pohlaví si mezi keři kamélií najde ten svůj, a to včetně Aniček, Věrek, Emilek, Zuzan nebo Haniček.

Vyšlechtili už přes 200 druhů

„Na prohlídku kamélií k nám jezdí každý rok přes 7000 lidí. Kdoví, možná je letos potěšíme i nějakým nově vyšlechtěným druhem. To se teprve ukáže, protože na vyšlechtění nového druhu se čeká až čtyři roky,“ řekla Novinkám rájecká kastelánka Zdeňka Kalová.

Zkřížením dvou druhů kamélií a tím, že při tomto pokusu vyroste sazenička, nic nekončí. Zahradníci musí trpělivě čekat, než se na ní objeví květy. Teprve jejich srovnáním s ostatními zjistí, zda šlechtitelský pokus vyšel a mohou si tedy připsat na svůj seznam hybridů další čárku.

Na vyšlechtění nového druhu se čeká až čtyři roky.
Zdeňka Kalová, kastelánka zámku Rájec

Nejprve se od středy 14. února do soboty 17. února otevřou zámecké skleníky, kde se budou moci příchozí projít přímo mezi keři plnými květin. Některé jsou vysoké až čtyři metry. Znalci vědí, že ke kaméliím se nečichá, protože nevoní, a milovníci historie si užijí kromě pohledu na květiny i to, že navštíví skleníky, kde se učil zahradníkem syn Boženy Němcové Karel.

Od 1. do 10. března se pak otevřou brány rájeckého zámku. Část keřů bude přenesena do tamních komnat, z květin budou v sálech vytvořena aranžmá a zátiší. Prohlídky zpestří příběh o tom, jak byly první čtyři keře kamélií přepraveny před staletími z Asie až do Evropy.

Kamel asi kamélie nikdy nespatřil

Základem rájecké kolekce je 85 rostlin kamélií, které zámek získal v roce 1973 z Výzkumného ústavu okrasných dřevin v Průhonicích u Prahy. O rozvoj sbírky se pak zasloužili zámečtí zahradníci František Bárta, Jan Dvořák a Evžen Kopecký. Péče o tyto krasavice je náročná. Na léto je nutné všech 600 rostlin vystěhovat ze skleníků na sluníčko.

Kamélie jsou pojmenovány po slavném brněnském přírodovědci a lékárníkovi Jiřím Kamelovi (1661-1706), který v 17. století pobýval na Filipínách a pro vědu popsal tamní rostliny i s jejich léčivými účinky. Z práce tohoto jezuity, zamilovaného do cizokrajných rostlin, těží farmacie dodnes. Kamélie lze najít v přírodě především v Japonsku, které ale Kamel nenavštívil. Podle historiků je pravděpodobné, že Kamel kamélie nikdy neviděl. Jméno po něm dal těmto rostlinám z úcty k němu švédský botanik Carl Linné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám