Hlavní obsah

Levnější, rychlejší, ekologičtější. V Praze testovali dopravu zboží zákazníkovi dronem

Praha

Jak co nejefektivněji doručit zákazníkovi zboží testoval ve středu v Praze jeden z největších českých prodejců hudebních nástrojů. Při zkušebním letu simuloval transport ukulele pomocí dronu. V budoucnu by tímto způsobem chtěl odbavovat desítky malých balíčků denně.

Dron při zkušebním letu doručoval ukuleleVideo: Novinky

 
Článek

Cílem akce bylo zjistit, za jakých podmínek by bylo možné doručovat objednávky letecky. Doprava dronem je totiž oproti klasické kurýrní službě levnější, rychlejší a šetrnější k životnímu prostředí.

„Co se týče ekonomických nákladů, máme spočítáno, že je to levnější než doprava kurýrem. Jsme schopni ušetřit 50 procent ceny za dopravu,“ sdělil marketingový ředitel společnosti Kytary.cz Filip Černý.

V celé věci je ale podle něj spousta neznámých a záležet bude na podobě zákona regulujícího tuto činnost, který zatím u nás chybí.

Foto: Novinky

Při zkušebním letu přepravoval dron ukulele.

Přílet do 20 minut

Zkušební dron má ve zkušebním provozu nosnost zhruba 2,5 kilogramu, přepravovat by tak mohl menší hudební nástroje typu ukulele či klarinetu anebo doplňkové zboží, jako jsou struny, paličky nebo ladičky.

„Obecně náš dron nemůže létat za deště, silného větru a sněžení. Co se týče síly větru, je schopen letět do čtyř metrů za sekundu. Jinak všechno ostatní není problém. Průměrné počasí v České republice zvládá poměrně dobře,“ uvedl pilot dronu David Šachl.

Zpracování objednávky a vyslání dronu by v budoucnu mohlo být vyřízené během 10 až 12 minut.

V rámci Prahy a Brna, kde má prodejce své pobočky, by zásilka dorazila ke klientovi do 20 minut. Samotné převzetí balíčku bude ještě potřeba ošetřit tak, aby se předešlo možnému poranění zákazníků.

Foto: Novinky

Dron při zkušebním letu doručoval ukulele.

Chybí legislativa

Na doručování zásilek dronem zatím ale česká legislativa není připravena. Některé společnosti v USA či Evropě už ale získaly speciální certifikace pro zkušební doručování lehkých balíčků dronem v okruhu 25 kilometrů.

K výraznému posunu v této věci by mohlo dojít po integraci dronů do společného vzdušného prostoru a certifikaci těchto zařízení z hlediska kvality a bezpečnosti provozu. O tomto způsobu dopravy přemýšlejí už i jiné české e-shopy.

Reklama

Výběr článků

Načítám