Hlavní obsah

Češi dostali jako první na světě do srdce bezdrátový kardiostimulátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští pacienti mají jako první na světě užitek z bezdrátového kardiostimulátoru. Informoval o tom v úterý primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil, který první operace provedl. Zcela nový typ přístroje na podporu zpomaleného srdečního rytmu obsahuje baterie i stimulátor v jednom a implantuje se přímo do srdce.

Foto: Nemocnice Na Homolce, ČTK

Zaváděcí vodič (katetr) s kardiostimulátorem v cévě. Zcela nový typ přístroje na podporu zpomaleného srdečního rytmu obsahuje baterie i stimulátor v jednom a implantuje se přímo do srdce.

Článek

Běžný kardiostimulátor se přitom dává pod kůži pod klíční kostí a elektrody se vedou do srdce cévami.

"Revoluční technologii jsme ve spolupráci s americkými odborníky voperovali dosud 16 pacientům," upřesnil profesor. Nemocnice přitom plánuje novinku implantovat celkem 50 lidem, podobně jako další vybraná centra v Evropě.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Miroslav Šeba (vlevo) a Lubomír Navrátil si prohlížejí nový kardiostimulátor.

Hlavním přínosem pro pacienty je podle primáře fakt, že tělem nejsou vedeny žádné "dráty". Významně také klesají rizika zanesení infekce i mechanické poruchy elektrod. Dalším přínosem je možnost větší pohybové aktivity, pohodlí a příznivý kosmetický efekt.

Zákrok trvá 15 minut

Bezdrátový kardiostimulátor LCP, vyrobený z ušlechtilého kovu, je velikostí srovnatelný s mikrotužkovou baterií. Vkládá se do srdce z vpichu v třísle cévním systémem pomocí tenkého vodiče. Umístí se a upevní v hrotu pravé srdeční komory. Zákrok trvá zhruba 15 minut, pacient je při vědomí. Implantace je prakticky nebolestivá, znecitliví se jen místo vpichu.

Baterie kardiostimulátoru LCP, která je zhruba dvacetkrát menší než u běžného zařízení, vydrží stejnou dobu - minimálně šest let. Až přístroj doslouží, lze ho pomocí tenkého vodiče vyjmout a zavést nový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám