Hlavní obsah

Božské Rio: Brazilské mojito s guaranou funguje jako afrodiziakum. Nesmí se to přehánět, říká barman

Praha

Fotbalisté Brazílie se v domácím prostředí dočkali vytouženého vítězství na olympijských hrách, když Neymar proměnil pátou penaltu proti Německu. Mužstvo tak čekají bujaré oslavy a možná si při nich dají i brazilské mojito, které může fungovat i jako afrodiziakum. Ve studiu Božské Rio ho namíchal barman Zdeněk Navrátil.

Božské Rio: Brazilské mojito s guaranou funguje jako afrodiziakumVideo: Sport.cz

 
Článek

Hlavní rozdíl je především v ingrediencích. Do brazilského mojita patří cachaca, což je tamní destilát, který se vyrábí z cukrové třtiny. Používá se také do drinku caipirinha, který jsme vám představili v jednom z předchozích dílů.

Mnozí zaměňují cachacu za bílý rum, ale tyto dva destiláty se odlišují výrobou. „Bílý rum se totiž vyrábí z melasy zahřátím šťávy z cukrové třtiny, kdežto cachaca přímo z té šťávy,“ říká Navrátil.

Cachcaca je vhodná spíše do míchaných drinků a lze z ní připravit víceméně cokoliv. „Samotná zas tak dobrá není, spíš je určena do koktejlů, ale v Brazílii to pijí i samotné. Je ale běžné, že některý alkohol se používá čistě jen na míchání,“ vysvětluje Navrátil.

Účinek dvě až tři hodiny

A jak na výrobu brazilského mojita? Základ je stále stejný: limetka, hnědý cukr, ale následují semínka z guarany. Keř se v Česku nazývá Paulinie nápojná. Svůj původ má právě v severní Brazílii, ale také ve Venezuele.

Co je však zajímavější, guarana má povzbuzující účinky a používá se jako afrodiziakum. Avšak nic by se nemělo přehánět. „V Brazílii se používá jedna kávová lžička pro čtyři osoby. Účinkuje to asi dvě až tři hodiny,“ upřesňuje Navrátil.

S jakým drinkem budou slavit brazilští fotbalisté, nevíme, jisté ale je, že fotbal na olympijské hry patří, což bylo vidět z reakcí fanoušků, kteří si turnaj užívali. Na finále jich přišlo sedmdesát tisíc.

„Velmi důstojný vrchol fotbalu. Já osobně jsem čekal spíš taktičtější boj, ale utkání se mi moc líbilo,“ hodnotil další host Božského Ria fotbalový trenér Miroslav Beránek.

Potvrdil roli lídra týmu 

Hvězdou utkání byl brazilský kapitán Neymar, na němž bylo vidět, jak moc chce pro svou zemi vyhrát. A jak si poradil s tlakem, který na něj byl vyvíjen?

„Ustál to velmi dobře. Jako lídra týmu bych ho vyzvedl hodně vysoko. Byl na pozici číslo devět, úplně vysunutý. Hrál to chytře, chodil do hloubky pole a němečtí stopeři nevěděli, jestli se s ním mají vysunout nebo držet pozice. On dával kolmice do vyložených brankových šancí,“ vysvětlil Beránek.

Dodal ještě, že většinou je u Brazilců velmi kladně hodnocena ofenziva, ale tentokrát vzešel titul olympijských šampiónů z defenzivy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám