Hlavní obsah

Východem Čech se prohnaly silné bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přes střední a východní Čechy v noci na pondělí přešly bouřky doprovázené přívalovými srážkami, nárazovým větrem a krupobitím, hlavně na Náchodsku byly velmi silné. Silné bouřky řádily v Novém Bydžově, Jaroměři a Náchodě a v blízkém okolí těchto měst. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a čerpali vodu ze zatopených prostor.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasiči zasahují po nočních bouřkách na Náchodsku

Článek

Vše začalo kolem půl druhé v noci na pondělí. Tehdy přijali hasiči první telefonáty se silnými bouřkami.

„Lidé začali hlásit především spadlé stromy na komunikace a žádali o pomoc s čerpáním vody, která se často dostala až do domů a sklepů, bytových i nebytových prostor, většinou z ucpaných propustí. Ucpané kanalizační vpusti pak působily na některých místech zatopení ulic, tvořily se laguny,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová s tím, že k páté hodině evidovali hasiči 31 technických pomocí souvisejících s bouřkou.

V 11 případech odstraňovali hasiči spadlé stromy, na 12 místech čerpali vodu ze zatopených míst, ve zbytku případů prováděli čištění propustků nebo odstraňovali jiná nebezpečí způsobená bouřkou. „Třiadvacetkrát jsme zasahovali na Náchodsku, zejména přímo v Náchodě a Jaroměři, osm událostí je evidováno přímo Novém Bydžově. Dá se očekávat, že během ranních hodin ještě nějaké události přibudou – některé se mohou objevit až s denním světlem,“ pokračovala Götzová.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasiči zasahují po nočních bouřkách na Náchodsku

V Novém Bydžově zabezpečovali hasiči především čerpání vody ze zatopených suterénních prostor a pomáhali s čištěním ucpaných propustí, kvůli kterým zůstávala voda v ulicích.

V Jaroměři se dostala voda například do šaten divadla, čerpání vody pak zabezpečovaly jednotky ještě v jednom rodinném domě. V dalších několika případech odstranili hasiči stromy z komunikací, v ulici Na Valech spadl strom na dvě osobní vozidla, naštěstí nikdo nebyl zraněn. Na náměstí Československé armády pomohli jaroměřští hasiči i s výškovou technikou zabezpečit uvolněné tašky ze střechy, aby nedošlo k jejich pádu na zem.

Sesuv půdy zastavil vlak

„V Náchodě pomáhali hasiči také s odstraněním stromů a čerpáním vody. V Nerudově ulici se dostala voda sklepů v několika vchodech bytového domu. Kvůli ucpaným kanálovým vpustím došlo také k zatopení několika ulic, například Pekelské nebo Na Skalce, voda se držela i v Plhovské ulici pod viaduktem. V Běloveské ulici pak odstranili hasiči část stromu, která spadla na zaparkované vozidlo. Kolem 5. hodiny ranní zastavil nákladní vlak na trati u Vysokova sesuv půdy.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Přívalové deště zaplavily ulice na Náchodsku

Meteorologové varovali, že zejména na krajním severovýchodě Čech mohou bouřky provázet přívalové deště, až dvoucentimetrové kroupy a nárazy větru přes 85 kilometrů v hodině. Bouřky se večer objevily i v jiných částech republiky, například v Olomouckém kraji či na krajním východě Pardubického kraje.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasiči zasahují po nočních bouřkách na Náchodsku

Červenou Horu na Náchodsku zasáhlo tornádo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám