Hlavní obsah

První český imaginární námořní přístav najdete na kopci nad Duchcovem

Zdáli je vidět sedm stěžňů, vypadá to, jako by na kopci kotvily jachty. Na ráhnech sice nejsou plachty, ani vlajkosláva se netřepetá, ale iluze duchcovské maríny je dokonalá. Jenže kde by se tu vzaly lodě?

Foto: Vratislav Konečný

Stěžně duchcovské maríny, v pozadí altánek Liptické vyhlídky

Článek

Na Liptické vyhlídce, v místech, kde musela obec Liptice ustoupit těžbě hnědého uhlí, stojí od roku 2014 fiktivní námořní přístav Duchcovská marína.

Postavili ho v rámci dlouhodobého projektu Moře v Čechách. Původně tu mělo stát devět stěžňů, ale dvě lodi prý odpluly.

Foto: Vratislav Konečný

Těžní jáma, jednou jezero Bílina

Nedaleko stojí přístřešek vyhlídky, který ozřejmuje současný stav těžené krajiny a její následnou rekultivaci, až bude těžba zastavena. Plán je součástí projektu „Moře klidu“ a je dalekosáhlý (jeho duchovním otcem je architektonická společnost Archwerk).

Oblast bude postupně zaplavována, zrovna tak, jako se děje u napouštění jezer na Mostecku.

Foto: Vratislav Konečný

Pohled na Duchcov

Slaná voda z Baltu

Tady má být projekt trochu velkolepější, podle varianty, která je nejméně progresivní, by nádrž měla zaplnit několik prohlubní, plochu minimálně 20 000 hektarů a v Podkrušnohoří by se mělo táhnout šedesátikilometrové pobřeží.

Skutečnou peckou by byla další možnost, a sice, že se s ostrůvky kolem měst zaplaví plocha 60 tisíc hektarů a pobřeží bude dlouhé 120 kilometrů. Hloubka by měla dosahovat až 150 metrů, přičemž všechny varianty by měly používat vodu přivedenou z Baltu. Krásné sci-fi, ale asi pro zcela jiné země.

Foto: Vratislav Konečný

Krušnohoří

Rekultivace krajiny s nově vzniklým Jezerem Bílina je naznačená na infotabuli na vyhlídce. Že se do jámy postupně nahrne voda, tomu lze uvěřit, že by byla slaná, těžko. Další informační panely ukazují živočišnou a rostlinou skladbu území. Stojí tu i obří „domek pro hmyz“ a další pro obojživelníky.

Foto: Vratislav Konečný

Bořeň nad Bílinou

Široký rozhled po okolí

Od vyhlídky ležící zhruba dva kilometry od duchcovského zámku je hezký výhled na Krušnohoří, České středohoří, vrch Bořeň nad Bílinou. Nezvyklý pohled je na město Duchcov, samozřejmě uvidíte značnou část těžební pánve.

Foto: Vratislav Konečný

Rekultivace krajiny

Při cestě k vyhlídce leží kus stranou Jezero Emma, prohlubeň se zaplnila vodou a je rájem vodního ptactva.

Rozsáhlou kolekci soch Matyáše Brauna nabízí zámek Valeč, tím jeho atraktivita zdaleka nekončí

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám