Hlavní obsah

Beskydská příroda vábí turisty do nového zážitkového centra

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Beskydech ojedinělé interaktivní zážitkové centrum Ursus otevřeli v Dolní Lomné na Jablunkovsku. Centrum mapuje vznik, vývoj i současnost přírodních krás Moravskoslezských Beskyd, jeho cílem je vzdělávat děti i dospělé v rámci environmentální výchovy zábavnou formou a vzniklo přestavbou objektu, v němž kdysi sídlila pohraniční policie.

Zážitkové centrum v Dolní LomnéVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Zážitkové centrum je rozděleno na tři části. První je interaktivní expozice zaměřená na Beskydy, mapuje mimo jiné jejich vznik a vývoj, rostliny na tamních loukách i živočichy v této krajině.

„Vše je uděláno hravou formou, je tam plno šuplíků a kukátek, děti i dospělí si tak mohou všechno vyzkoušet a ohmatat,“ sdělila členka realizačního týmu Darina Koppanová s tím, že součástí expozice je také 3D model jablunkovské části Beskyd a pohled do nitra jeskyně.

„Druhou částí je velká interaktivní zahrada, která je věnována místním živočichům a ptactvu. Je v ní i šestimetrová ptačí věž, která je určena dětem, ty se budou při hře vzdělávat, v zahradě ale najdete i různé prolézačky nebo ptačí chýši,“ prozradila Koppanová.

Foto: Pavel Karban, Právo

Interaktivní poznávání děti baví

K centru patří taktéž kinosál s 3D kinem. Zatím se v něm budou návštěvníkům promítat přírodovědné filmy, v srpnu však bude natočen zcela první 3D film zaměřený na Beskydy a právě ten má být od září v kinosálu k vidění.

Vybudování zážitkového centra přišlo na zhruba 17 miliónů korun, přičemž 85 procent uhradila evropská dotace, provozovat ho bude neziskové občanské sdružení infinity — progress z Mostů u Jablunkova.

Foto: Pavel Karban, Právo

Kromě dětí se v zážitkovém centru zabaví i rodiče.

Obec Dolní Lomná zprovoznění centra jednoznačně vítá. „Nejenom to obohatí místní cestovní ruch, ale vznikne také interaktivní ekologické centrum i informační středisko Chráněné krajinné oblasti, takže to bude něco výjimečného, co není široko daleko,“ poukázala starostka Dolní Lomné Renata Pavlinová s tím, že projekt navazuje i na Národní přírodní rezervaci Mionší, naučnou stezku, doprovodnou infrastrukturu. „Předpokládáme, že nám to pomůže také snížit nezaměstnanost v obci,“ doplnila starostka.

V letních měsících bude Zážitkové centrum Ursus podle Koppanové otevřeno každý den, v zimě má být veřejnosti k dispozici od úterý do neděle.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Beskyd má turisty přilákat slevová karta

Ušetřit při sportování, kultuře, relaxačních aktivitách i ubytování v Beskydech a na Valašsku mohou držitelé karty Beskydy Card. Stejnojmenný projekt, který má...

Beskydské putování mezi kapkami deště

Domorodci mi sice opakovaně tvrdí, že se mýlím, že věc nemohu definovat na základě několika izolovaných náhod, ale já vím své. Beskydy jsou pro mě hory...

Výběr článků

Načítám