Hlavní obsah

Ostrov věčného jara je skvělou volbou i v létě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbližší opravdová exotika. Těmito slovy už poměrně mnoho let označuji ostrov Madeira, když se mě na něj kdokoli zeptá. Zalíbení v něm nachází nejen fandové příjemného podnebí, ale i milovníci aktivní turistiky, úchvatné zeleně všech odstínů a čerstvého tropického ovoce. Od toho všeho vás dělí jen nějaké čtyři a půl hodinky letu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Santanu lze při návštěvě Madeiry jen hodně těžko vynechat.

Článek

Madeira je celoroční destinace. Její největší kouzlo vynikne asi zejména v zimní sezoně, kdy člověk může opustit rozmary středoevropského počasí a vyrazit do příjemného podnebí chodit po kopcích a podél kouzelných levád, když teploty zespodu olizují příjemnou dvacítku. Není to na koupání, ale on ostrov věčného jara, jak se Madeiře přezdívá, stejně není destinací, která by vyčnívala ideálními podmínkami pro radovánky ve vlnách. I to má však své řešení, ale k tomu se teprve dostaneme.

Není divu, že se turisté, jejichž práce to umožňuje, často rozhodují vyrážet do této destinace i na více týdnů, v extrémním případě i na pár měsíců. Ale Madeira slaví úspěchy i v létě. Úmorného horka se tam obvykle nedočkáte a vždy máte možnost vyrazit ochladit se do hor. Pomalejší styl života na ostrově a chutné jídlo jsou tou kombinací, která imponuje nejednomu člověku, který už nějakou tu zemi navštívil a má s čím porovnávat.

Bez auta ani ránu

Madeira je o něco větší než třeba Korfu nebo Ibiza a navzdory tomu, že se dá z místa na místo dopravovat místními autobusy, není to něco, co lze doporučit. Pokud chcete Madeiru objevovat ve svém tempu a trochu komfortně, je půjčení vlastního automobilu nezbytností. Autobusy totiž fungují zejména v okolí hlavního města Funchal, mimo něj je to však výrazně slabší. Případně je alespoň frekvence linek taková, že by vás to mohlo značně omezovat. A mnoho přírodních pokladů se ukrývá kousek stranou od hlavních silnic.

Zakotvěte ve Svatém přístavu s kilometry zlatavých pláží

Cestování

Velmi častá bývá otázka, kde je výhodné se ubytovat. Nejlepším doporučením je buď pobývat ve Funchalu či jeho bezprostředním okolí, anebo rozdělit svůj pobyt mezi více míst, pokud to váš plán cesty umožňuje. Osobně rád pobývám na okraji Funchalu, odkud je to blízko do centra na něco dobrého k snědku, ale zároveň se nemusím protloukat zdejšími uličkami pokaždé, když vyrážím brzy ráno na nějaký ten výlet. A když k tomu přidáte alespoň nějaké dvě noci na severu ostrova, abyste nemuseli neustále přejíždět tam a zpět, funguje to velmi dobře.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Procházky podél levád jsou oblíbenou kratochvílí turistů na Madeiře.

Funchal sám o sobě nabízí velké množství lákadel. Nepřeberné množství restaurací, ze kterých si budete jen těžko vybírat, je samozřejmostí. A pozor, v Portugalsku obecně většinou neexistuje, že by hostovi naservírovali malou porci. Takže pokud zrovna nejdete do té nejluxusnější restaurace, dost možná netřeba si hned napoprvé objednávat předkrm i hlavní chod, protože nelze vyloučit to, že budete mít co dělat s jedním talířem. Čerstvé mořské plody, ryby a grilovaná masa hrají ve zdejší kuchyni prim.

Jedním ze základních orientačních bodů Funchalu, který kloubí exotické ostrovní ovoce, čerstvě řezané květy, historii a špetku místní architektury, je Mercado dos Lavradores, tedy v překladu „Farmářské tržiště“. Právě zde nakoupíte všemožné druhy mučenky, která často zdobívá místní dezerty, ale i koktejly. Odjet z Madeiry a neochutnat vyhlášený koktejl poncha, složený obvykle z citronové šťávy, medu a zdejší obdoby bílého rumu (existuje samozřejmě mnoho verzí, i marakujová), by byla velká škoda. Ale opatrně, hrozí ranní bolehlav.

Nezapomeňte si trekové boty, kecky nejsou zejména na ty obtížnější levády ani trochu dobrý nápad. Na Madeiře je vždy trochu vlhko a mokro
doporučení autora

Když už se budete potloukat po Funchalu a vyskytnete se na nábřeží, asi jen těžko přehlédnete budovu, před kterou se tyčí socha Cristiana Ronalda. Tento fotbalista je asi nejznámějším rodákem ostrova, jeho dresy najdete vyvěšené téměř v každém baru a právě na nábřeží má své vlastní muzeum. Pokud nejste fanoušci fotbalu, vynechte „Museu CR7“ a po nábřeží se projděte ke stanici městské lanovky, kterou se můžete nechat vyvézt do čtvrti Monte.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Madeira má unikátní, exotickou atmosféru. Těžké ji přenášet fotografií.

V Monte můžete navštívit legendární botanickou zahradu Monte Palace Tropical Garden, kterou nelze než důrazně doporučit. Zmínit také musím to, že v kostele Nossa Senhora do Monte, který je takřka u vrchní stanice lanovky, je hrob posledního císaře rakouského a krále českého, kterým byl Karel I. Ten na Madeiře zemřel ve vyhnanství roku 1922 na zápal plic.

Poté, co se projdete, je možné se svézt zpět směrem dolů do centra zdejší vyhlášenou atrakcí, pouličními sáněmi. Zda půjde o adrenalinovou jízdu, či poklidné rodinné chvíle, to určí obvykle brzdař a míra vašeho zneklidnění. Zážitek to je pouze několikaminutový, ceny v posledních letech stoupaly. Jeden člověk zaplatí 27,5 eura, ve dvou je to 35 eur, a ve třech dokonce 47,5 eura. Je to taková turistická pastička, přesto tuto jízdu asi jednou v životě zažít chcete.

Do přírody!

Ač poskytuje Funchal a jeho okolí turistům výborné zázemí, jsou to spíše výlety do přírody, které tvoří základ většiny cest na tento ostrov. Procházky okolo levád, tedy starých zavlažovacích kanálů, jsem zmínil již několikrát. Na Madeiře jich je na dvě stě, takže se nemusíte bát toho, že po týdnu budete mít pocit, že jste viděli vše.

Samozřejmě, několik levád je oblíbenějších díky krásným výhledům, vodopádům a jiným turistickým lákadlům. Ve zdejších průvodcích je vždy jasně vyznačená jejich obtížnost a délka. Nezapomeňte si trekové boty, kecky nejsou zejména na ty obtížnější levády ani trochu dobrý nápad. Nemusí být nutně ani po dešti, na Madeiře je totiž trochu vlhko a mokro vždy. A ačkoli bývají treky kolem levád bezpečné, uklouznutí v nevhodnou chvíli může mít hodně nepříjemné následky.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výšlapy po zdejších kopcích baví mnoho turistů. Ráno se snadno dostanete nad oblačnost a výhledy jsou parádní.

Pokud chcete prověřit svou fyzickou schránku, zkuste absolvovat nejznámější trek na ostrově vedoucí z vrcholku Pico do Arieiro, u kterého je velké parkoviště, na Pico Ruivo. Úzké stezky, tunely a zejména únavná schodiště nejsou úplně pro každého, ale když vyjdete brzy ráno, tak vám odměnou bude nejen krásný východ slunce, ale i pohled na mračná jezera pod vámi. A až začne kolem desáté hodiny pálit slunce, budete rádi za každý kousek cesty, který už bude za vámi.

Za návštěvu stojí jistě i městečko Santana s tradičními domky, dnes předělanými obvykle na obchůdky. Pro fotky jsou nejkrásnější brzy ráno, ještě před otevřením.

Jak na příjemné koupání

Vulkanické bazénky na severozápadním pobřeží v Porto Moniz jsou ideálním místem k vykoupání se ve scenerii jako z filmu. Jednou jsem se tak koupal při bouřce, kdy široko daleko nebyl ani živáček. Možná to nebyl jeden z nejchytřejších nápadů, ale byl to zážitek, který se mi zaryl hodně hluboko pod kůži. Jinak na ostrově objevíte i několik normálních pláží, ale pokud skutečně milujete poklidné koupání, nabízí se jedna alternativa.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Léčivé pláže ostrova Porto Santo

Jen nějakých 80 kilometrů od Madeiry leží ostrov Porto Santo, který je plážemi naopak vyhlášený. Z Madeiry se tam dostanete letadlem či častěji lodí. Můžete si sem udělat denní výlet anebo zde strávit třeba i několik nocí. Záleží jen na vás, jak moc chcete aktivní dovolenou naředit léčivým pískem Porto Santo. Když tam na plážích spatříte lidi, jak se zahrabávají, tak to se neschovávají nutně před sluncem, ale využívají léčebných atributů zdejších písečných zrnek.

Pokud bylo Porto Santo ještě před pěti až deseti lety takovým veřejným tajemstvím cestovatelů, roku 2022 se to trochu změnilo. Od European Best Destinations totiž zdejší devítikilometrová pláž získala ocenění „nejlepší pláž v Evropě“. Madeira má tak snad skoro úplně všechno. A když to nemá přímo ona sama, má to alespoň „za rohem“…

Muzeum ega? Znáte-li kódové označení CR7, neodoláte

Cestování

Moře, nebo bazén? Na portugalském ostrově dilema řešit nemusíte

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám