Hlavní obsah

Karneval pod hladinou moře. Dno Karibiku zdobí třicítka nových soch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První podvodní park na světě, ležící u břehu karibské Grenady, je o zase o něco větší. Jeho tvůrce, britský sochař a ekolog Jason deCaires Taylor, přidal do podmořské expozice 31 nových soch inspirovaných ostrovním karnevalem. Cílem projektu je ukázat grenadskou kulturu a historii neotřelým způsobem.

Foto: Profimedia.cz

Spatřit některé postavy pod mořskou hladinou může být poměrně děsivý zážitek.

Článek

DeCaires Taylor vytvořil podmořské parky po celém světě, ten u Grenady je však jeho prvním. Rozšíření podpořilo místní ministerstvo pro cestovní ruch. „Karneval je zcela evidentně velmi silnou součástí grenadské kultury a historie, chtěli po mně, abych tento příběh odvyprávěl,“ řekl umělec serveru CNN. „Bylo zajímavé zjistit příběh v pozadí každého z kostýmů,“ doplnil.

Většinu nových soch vytvořil výhradně deCaires Taylor, pomáhali mu však lokální tvůrci, kteří dohlíželi na to, aby podoby jednotlivých postav byly přesné. Karneval, známý jako Spicemas, se na Grenadě bude v příštím roce konat od 1. do 13. srpna.

Tamní sochař Troy Lewis stojí za čtyřmi novými díly, včetně Krista z hlubin, což je replika sochy, kterou dostala Grenada darem za pomoc pasažérům a posádce lodi Bianca C., jež u břehů karibské země ztroskotala v roce 1961.

Foto: Profimedia.cz

Nové sochy jsou inspirované grenadským karnevalem.

Přispět k obnově ekosystémů

Nové sochy mají, stejně jako ty původní, nejen estetický účel, který má přilákat potápěče. Vzhledem k materiálu, z něhož jsou vyrobeny, a který je šetrný k podmořskému životu, mají posloužit jako základ pro vznik korálových útesů a jako domov či skrýš pro živočichy.

Někteří se už zabydleli ve starších sochách. „Viděl jsem chobotnici, která se usadila ve spodní části díla, to vidím moc rád,“ konstatuje deCaires Taylor.

Foto: Profimedia.cz

Sochař tentokrát nepracoval výhradně sám, pomáhali mu i místní umělci.

„Vůbec poprvé jsem do soch zakomponoval také barvy, dříve jsem je dělal jen šedé. A co je také na těchto postavách zajímavé, je jejich výrazná silueta, kterou spatříte už z dálky,“ doplnil umělec, jehož projekty mají především upozornit na křehkost oceánských ekosystémů a s tím spojené blednutí korálových útesů, které způsobují rostoucí teploty moře.

„Dělá mi starosti i zvyšující se hladina oceánů, obzvláště u takových malých ostrovních národů. Určitě o tom chci víc mluvit,“ uzavřel umělec.

Karibský ostrov Dominika vytvoří první mořskou rezervaci pro vorvaně na světě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám