Hlavní obsah

Ikonické Azurové okno na Maltě je minulostí, zřítilo se do moře

Novinky, mšv

Svět přišel o jednu ze svých přírodních pamětihodností. Ikonický skalní oblouk na Maltě zvaný Azurové okno se zřítil do moře. Útvar nevydržel nápor po silných bouřích, maltský premiér nešťastnou událost označil za srdcervoucí. Informoval o tom britský portál BBC.

Foto: Profimedia.cz

Azurové okno již na Maltě nestojí.

Článek

Vápencový skalní útvar, který se nacházel na maltském ostrově Gozo, se potýkal také s nevyhnutelnou erozí, která podle studie z roku 2013 ovšem neměla strukturu bezprostředně ohrozit.

Křehkosti přírodního artefaktu ale zřejmě neprospíval ani fakt, že se po něm často procházeli turisté, kteří nebrali ohled ani na zákaz vstupu. Mnoho z nich dokonce z oblouku skákalo do vody. „Moře pod Azurovým oknem bylo hodně rozbouřené a najednou se útvar propadl,“ popsal událost její svědek, obyvatel nedaleké vesnice Roger Chessell.

Objevil se i ve filmech

Silné bouře a vítr udeřily na Maltu v úterý. Omezil se kvůli nim například i provoz trajektů. Mnoho obyvatel se přišlo o pádu oblouku přesvědčit na vlastní oči.

Foto: Profimedia.cz

Azurové okno bylo populární turistickou atrakcí. Bylo.

Azurové okno bylo jedním z největších turistických taháků Malty, objevilo se například i v seriálu Hra o trůny či několika filmech. Na ostrově se nachází ještě jedna méně známá vápencová skalní brána, zvaná Wied il-Mielah.

Reklama

Výběr článků

Načítám