Hlavní obsah

Do Lednice míří trochu jiní turisté

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté si znovu našli cestu do Lednice. Zámek plní návštěvníci, propad ale zůstává značný a šance na dostižení je nízká. Doba pokoronavirová přinesla změnu ve složení příchozích.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zámek i park kolem něj se znovu zaplnil turisty.

Článek

„Začátek sezony byl smutný, lidé nevěděli, jak jsou památky otevřené. Doslova se trousili po troškách. Teď, co znovu jedeme naplno, je ale návštěvnost vynikající. Jsme na stejných číslech jako v roce 2019, o víkendech máme 3500 návštěvníků,“ uvedla kastelánka Ivana Holásková.

Zámek v Dobříši obnovil francouzský park

Tipy na výlety

Rodiny s dětmi, senioři a střední generace

Navzdory plnému zámku i parku předpokládá, že se letošní sezona zapíše do historie jako rok s nejhorší návštěvností. „Nevěřím, že bychom skluz dohnali. K 8. červnu jsme měli propad sto tisíc návštěvníků. Může se stát, že září bude zajímavé i pro zahraničí, že přijedou zájezdy, které chybějí, jenže může se stát cokoliv. Třeba i další omezení, což si určitě nepřejeme,“ míní kastelánka v reakci na zprávy o dalším šíření nemoci přicházející z mnoha evropských zemí.

Do Česka se už pomalu vracejí turisté

Ekonomika

I když je aktuálně v Lednici plno, některé věci se proti minulosti změnily. Němčinu či angličtinu mezi příchozími téměř není slyšet. „Osmdesát procent lidí jsou turisté z různých koutů České republiky, zbytek přijíždí ze Slovenska, občas se začínají objevovat návštěvníci z Rakouska. Mám pocit, že se změnila trochu i struktura turistů. Víkendy jsou hlavně ve znamení rodin s dětmi, ve všední dny přicházejí více senioři a střední generace,“ doplnila kastelánka.

Nečtou a nerespektují tabule

Přístup některých lidí však mnoho radosti nepřináší. „Lidé se chovají jako vždy, jsou mezi nimi typicky čeští turisté, kteří nečtou tabule, natož aby je respektovali. Ale najdou se i turisté, kteří ocení práci a večer sednou a napíší poděkování,“ dodala.

Lidé se vracejí i na další místa v České republice. „Byli jsme v červnu na výletě v Českém Krumlově a byla to pohádka. Mám spoustu snímků, jak se procházíme sami, vyfotil jsem ženu na prázdném mostě z krumlovského zámku do zahrady,“ říká Miroslav Kristoň z Břeclavi.

Krumlovské otáčivé hlediště zůstane v zámecké zahradě

Domácí

Sváteční víkend na začátku července využila k návštěvě stejné památky UNESCO Hana Valášková. „Byli jsme v Krumlově před dvěma lety, to tam byla hlava na hlavě, na zámku samý Japonec. Teď to bylo lepší, dalo se projít,“ řekla žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám