Hlavní obsah

Benátky se mohou kvůli výletním lodím ocitnout na seznamu ohrožených míst

Novinky, mšv

Benátky zvažují zavedení limitu, který by stanovil maximální počet návštěvníků na den. Obyvatelé už mají davů lidí plné zuby, nedávno také protestovali proti velkým výletním lodím, které proplouvají městskými kanály. Organizace spojených národů navíc tvrdí, že Benátky zařadí na listinu ohrožených míst UNESCO, pokud se problémy do roku 2017 nevyřeší. Informovaly o tom britský Telegraph či italská mutace portálu The Local.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Obyvatelé Benátek se bojí, že turisté zničí město.

Článek

Ačkoli je pro Benátky turismus jedním z klíčových zdrojů příjmů, zároveň s sebou přináší i spoustu problémů. Ke konci září tak například proběhl v Benátkách velký protest proti gigantickým výletním lodím, proplouvajícím městskými kanály. Lidé vyrazili na gondolách a malých lodích na vodu a bránili parníkům v průjezdu. Mimo to nesli transparenty s nápisy jako „Turisté běžte pryč!“ nebo „Ničíte nám město!“. [celá zpráva]

Organizace spojených národů se nechala slyšet, že pokud Benátky nevyřeší problém s výletními loděmi do začátku roku 2017, zařadí je na seznam ohrožených míst a památek UNESCO, na kterém jsou například zničená syrská města Damašek, Aleppo, Bosra či Palmýra. Ve výsledku to ale znamená, že by byla městu jakožto ohrožené lokalitě poskytnuta pomoc z fondu světového dědictví.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Především v letní sezóně je v Benátkách doslova hlava na hlavě.

Uzavřít město nelze

Davy turistů každodenně vyvíjejí velký tlak na historické mosty a chodníky a to spoustě místních není po chuti, už léta se proto mluví o regulaci. Tisková mluvčí městské turistické kanceláře Paola Marová portálu The Local řekla, že zavedení limitů nemá sice ještě zelenou, ale rozhodně se o něm uvažuje.

Podle listu La Stampa městské orgány zvažují zavést online bookovací systém a aplikaci pro chytré telefony, která by o počtu návštěvníků poskytovala informace. „Benátky jsou krásné vždy, ale nejvíc, když si můžete památky v klidu prohlédnout a nestane se vám, že místo nich máte na fotkách hlavy cizích lidí,“ řekl jeden z radních.

Ohledně limitů byla také vyčleněná speciální komise, která se má touto otázkou zabývat a počátkem roku 2017 chce město začít jednat. Nicméně Marová pro The Local přiznala, že hlídání počtu turistů bude velmi složité. „Nemůžeme zkrátka uzavřít město, to je proti zákonům,“ uvedla. Jedním z řešení problémů by mohlo být zavedení turniketů, které by byly například kolem náměstí svatého Marka.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Benátky

„Po deváté hodině večer nepotkáte na ulicích prakticky nikoho jiného než turisty. A každý je tu zásobuje. Váš řezník jim prodává vodu, zelinář zas zmrzlinu,“ řekla pro Telegraph jedna z obyvatelek Michaela Scibiliová. Dodává, že místní pociťují, že jsou Benátky na pokraji kolapsu a je potřeba zavést drastická opatření.

Benátky ovšem nejsou jedinou italskou destinací, která zavedení limitů zvažuje. Správní orgány oblasti Cinque Terre na Italské riviéře v únoru letošního roku oznámily, že plánují zavést strop, aby snížily počet turistů z 2,5 miliónu na 1,5, nicméně tento návrh byl v tichosti také zavržen, napsal Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám