Hlavní obsah

Česká firma dodá speciálním silám unikátní peruny

Právo, Michal Zdobinský, šéfredaktor ATM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na brněnské výstavě IDET 2017 bude mít ve středu světovou premiéru české vozidlo Perun 4x4. Vyrobila ho firma SVOS Přelouč pro vojáky z prostějovské 601. skupiny speciálních sil — podle jejich požadavků a zkušeností z boje.

Foto: Michal Zdobinský

První prototyp vozu Perun 4x4 pro české speciální síly

Článek

Speciálům, které už byly v afghánských horách nebo africké poušti, podobný typ výzbroje chyběl. Přitom speciální síly všech vyspělých zemí podobné vozidlo — s otevřenou kabinou, s dostatečnou balistickou a protiminovou ochranou a zároveň pohyblivé a silně vyzbrojené — mají.

Díky takovýmto vozům mohou malé týmy speciálních sil podnikat údery v hloubce protivníkova území. Vojákům slouží pro přepravu, boj i jako logistická základna současně.

Foto: Michal Zdobinský

Perun. Relativně malé vozidlo uveze vedle pětičlenné posádky více než dvě tuny munice, paliva, vody a zásob.

Nový Perun pojme celkem pět osob, velké zásoby materiálu, paliva a výzbroje. K ní patří hlavně těžký 12,7mm kulomet schopný palby v kruhovém rozsahu, lehký kulomet ovládaný ze sedačky vedle řidiče.

Vojáci si mohou do auta připravit i pancéřovky, protitankové řízené střely nebo dokonce i minomet, ze kterého bude možné střílet přímo z vozidla.

Foto: Michal Zdobinský

Výzbroj Perunu tvoří 12,7 mm a 7,62mm kulomety a tři vrhače zadýmovacích granátů.

Díky motoru o výkonu 240 kW a šestistupňové automatické převodovce dosáhne třináctitunové a šest metrů dlouhé vozidlo maximální rychlosti 110 kilometrů v hodině, přitom z nuly na osmdesát se dostane za méně než 30 sekund.

Auto má patentově chráněný podvozek. Řidič díky němu může řídit nejen přední, ale i zadní nápravu. Jedná se ve své kategorii o unikátní řešení, jež umožňuje výborné manévrování v úzkých městských uličkách nebo horských silnicích. (Bližší technické podrobnosti přináší tento pátek červnové vydání odborného časopisu ATM)

Foto: Michal Zdobinský

Perun. Charakteristickým prvkem vozidel pro speciální jednotky je využití každého volného místa pro nesení výstroje, paliva a vody.

Začátkem března ministerstvo obrany objednalo celkem čtyři tyto vozidla, která budou prostějovským specialistům dodána v březnu 2018. Přestože resort obrany na tuto akvizici plánoval 134 milióny korun, SVOS je dodá výrazně levněji – za 94,5 miliónu a to včetně DPH, nákladů na logistiku a zaškolení obsluhy.

Foto: SVOS (kresba)

Třínápravové vozidlo Perun 6x6 by se mělo objevit ještě před koncem letošního roku.

Podle ředitele firmy Jaroslava Černého plánují do konce roku vyrobit vůz Perun i s plně zakrytou pancéřovou kabinou a také větší provedení Perun 6x6. Firma SVOS má již také údajně rozjednané některé zahraniční klienty a odhaduje, že by mohla ročně prodávat až stovku těchto obrněnců nové generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám