Hlavní obsah

Žaluzie nemusí být únavný lapač prachu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interiérové stínění z hliníkových lamel je výzvou k trpělivosti každé hospodyně, a to obvykle při mytí oken, což také není oblíbená činnost. Musíte stírat prach z každé lamely zvlášť, nebo existuje lehčí způsob?

Foto: Somfy

Čisté a zářivé interiérové žaluzie jsou vizitkou každé domácnosti. A přitom zvláště na bílých lamelách je vidět prach.

Článek

Rada pro každého, kdo se čištěním žaluzií nechce zabývat vůbec, zní: objednejte si úklidovou firmu, která myje okna a zvládá to i s rámy a žaluziemi. Obvykle platíme od 30 Kč/m2 za jednoduché okno + 190 Kč/hod za čištění žaluzií. Nebo se snažíme sami.

Stírejte najednou

Žaluzie nejprve stáhneme do zavřené zatemněné polohy. Vznikne tak hladká plocha, která umožňuje setřít několik lamel najednou. Samozřejmě širší lamely zbavíme prachu snáze, ty užší můžeme ze strany přidržet rukou, aby se nerozjížděly. Poté čistíme druhou stranu, protože v místech, kde se lamely překrývají, špína zůstane. Tady je však třeba postupovat opatrněji, aby se lamely nekřivily.

Foto: Climax

Použít můžeme vlhký hadřík z mikrovlákna, který odstraní špínu i mastnotu.

Ke stírání použijeme měkkou tkaninu z mikrovlákna nebo houbu. Práci urychlíme i tak, že si na obě ruce navlékneme staré bavlněné rukavice, případně ponožky, a otíráme jimi několik lamel zároveň. Pomůže i papírová utěrka, která navíc lépe pojme mastnotu.

Prach a špína se také usazují na celém ovládacím mechanismu, na který bychom při čištění žaluzií neměli zapomínat.

Použijte vysavač

Prach ze žaluzií odstraníme pomocí vysavače – ručního, případně klasického se speciálním nástavcem, nejlépe na čalouněný nábytek.

Důležité je, aby na vysavači šel regulovat výkon, a i v takovém případě zvolíme ten nejnižší. Jinak trubice lamely vcucne a poničí.

Čištění vysavačem ale žaluzie nezbaví mastnoty, která je například v kuchyních, takže po vysání prachu musíme stejně vzít do ruky papírovou utěrku či hadřík a postupovat, jak je sděleno výše.

Foto: Climax

Ruční vysavač regulujeme na co nejnižší výkon, aby nástavec nevtáhl lamelu a nepoškodil ji.

Čím omýváme

Vhodná je voda s trochou octa, mýdlový roztok bez chemických přísad, který odstraní mastnotu. Voda by měla být teplá jen zhruba kolem 30 °C. Hadřík nesmí být úplně mokrý, voda může zničit ostatní komponenty stínění.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Na čištění žaluzií rozhodně nepoužíváme agresivní čisticí prostředky, jako jsou organická ředidla, rozpouštědla, čisticí písky, čisticí pasty, vyvíječe páry a silné alkalické čisticí prostředky, které by mohly strukturu lamel nenávratně poničit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám