Hlavní obsah

Textilní doplňky oživí váš byt

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Textilie byt zútulní a z hlediska barev i dotvoří do podoby, kterou interiéru chceme dát. Jejich výběr a kombinace může být zábava i věda. Vybírejte s námi podle nejnovějších trendů.

Článek

Textilie vyrobené z přírodních nebo umělých vláken jsou k dostání v široké škále vzorů, struktur, tištěných i tkaných designů. Mají rozdílnou hmotnost a povrchovou úpravu. Proto je důležité si už v obchodě představit, jak se budou v prostoru našeho bytu vyjímat.

Máme-li místnost nevýraznou, můžeme si dovolit vzorované závěsy nebo potahy na pohovky a křesla. V případě, že je prostor plný vzorů, vsadíme na jednoduché textilie.

:.Černé přehozy na pohovku a povlaky CASAMAXX s rafinovaným žakárovým ornamentem (2 přehozy od 679 Kč, 2 povlaky na polštářky 249 Kč). foto: Archiv firem Quelle

Množství bohatě nařasené látky od stropu k zemi budeme určitě potřebovat pro velké okno. Vyplatí se proto vybírat z široké nabídky levnějších materiálů a dražší tkaniny použít jako třešničku na dort k potažení polštářků na pohovku.

Pokud chceme vzít dotvoření vzhledu bytu takzvaně od podlahy, není určitě od věci prozkoumat nabídku bytových dekoratérských studií. Veškerý bytový textil tu mají v ucelených barevně a vzorově dokonale sladěných kolekcích - kromě záclon, závěsů, potahových, dekoračních látek a metráže tu nabízejí i tapety a koberce.

Japonsko i moderna

I v minimalistických interiérech může zazářit alespoň jednoduchá roleta, záclona nebo jemný kusový koberec, které dokážou vytvořit podmanivou atmosféru. Výhodou je, že klasické záclony jsou k dostání jak v bílém provedení, tak i v elegantní smetanové a béžové a v jemných pastelových barvách.

:.Polštářky o rozměrech 35x35 cm z bavlněného saténu (od 149 Kč) a plédy v různých barvách (od 249 Kč). foto: Archiv firmy Ikea

Ani závěsy by už neměly hrát jen roli stínící techniky. Kvůli dennímu světlu je ale vybíráme citlivě. Místo bohatě aranžované drapérie volíme v malém bytě jednoduché řasení v moderním stylu nebo závěsy s posuvnými panely v japonském stylu.

Potah na sedačku musí něco vydržet

Na stylu obytného prostoru se podílí sedací souprava, která tvoří významný barevný prvek. Proto by měla mít její dekorační látka nejen vhodnou povrchovou úpravu, barvu a vzor ladící s ostatními předměty v interiéru, ale měla by být také otěruvzdorná, stálobarevná a mít pevnou strukturu.

Oblíbené jsou snímatelné potahy s nenáročnou údržbou, které lze vyprat. To ocení hlavně rodiny s malými dětmi nebo domácími mazlíčky.

:.Rozkládací pohovka TYLÖSAND se snadno udržuje, má snímatelný bavlněný potah, který se dobře čistí. Pro změnu a oživení jsou k dostání náhradní potahy (24 900 Kč). foto: Archiv firmy Ikea

Módní jsou syntetické látky napodobující semiš, které se nemačkají a díky speciálním nástřikům jsou chráněny před zašpiněním.

Neformální, lehce pomačkaný styl čistě bavlněných potahů uvítají rodiny preferující pohodlí před dokonalým designem.

Pečlivě čalouněné designové kousky potažené silnou kůží drží fazónu i několik let.

Textil do kuchyně neznamená jen ubrus

V klasické jídelně neomezujeme bytový textil jen na ubrus, ale patří sem také vzájemně kombinovatelné naprony (dvoubarevné ubrusy a ubrousky), prostírání a dečky, polstrované sedáky i záclony, závěsy a rolety.

Protože jídelna vynikne v jednotném stylu, vybíráme textilie z jediné kolekce.

:.Dekorační látka Fluff slouží zároveň jako záclona i závěs, Optimal-vlevo. Záclony se vzorem Lumimarja v bílo-stříbrném provedení od finského designéra Erji Hirvi, vyrábí Marimekko,Akit-vpravo.

Na stolech z masivního dřeva se budou vyjímat ubrusy z přírodních materiálů - bavlny, kanafasu či damašku. Jemné pastelové barvy jsou nadčasové, dobře se kombinují a podtrhnou krásu moderního i starožitného porcelánu.

Ke kameninovému nádobí dobře padnou přírodní tkaniny s hrubší vazbou, jako je obyčejný len nebo přírodní hedvábí.

Praktické jsou hlavně v moderních interiérech směsové materiály. Kromě toho, že se méně mačkají a lépe žehlí, nabízejí ochranu před znečištěním díky teflonové úpravě. Teflon zajistí, že se rozlitá tekutina nevsákne, ale roztříští se na drobné kapičky, které můžeme z povrchu lehce vyklepat.

:.Elegantní látka Limonges ze 100% polyesteru je široká 150 cm a vyjde na 2169 Kč/m. Hodí se do luxusně zařízených místností. foto: Právo/Archiv firem Orsei

Ve strohých interiérech většinou vybíráme neotřelé kombinace několika materiálů různé průhlednosti, barev a struktur, které vytvářejí zajímavé kontrasty.

Vedle standardních obdélníkových, čtvercových, kruhových a oválných tvarů ubrusů, které pokrývají celý stůl a přepadávají volně přes jeho okraje, můžeme volit i dlouhé ubrusy.

:.Moderní záclona Baltrum v béžové barvě je vysoká 295 cm.-vlevo. Exkluzivní dekorační látky. Polyester široký 143 cm, 4168 Kč. foto: Archiv firem Orsei a Optimal

Pokud je stůl krásný sám o sobě, praktičtější než ubrusy bývají jednoduché dečky a prostírání z proutí nebo plastu.

Ložnice: povlečení ladí se závěsy

Textilní látky ložnici zútulní. Kromě záclon a závěsů, které mohou výrazně tlumit hluk, esteticky zahraje i povlečení. Záleží na barvě a struktuře plochy, ať jde o koberec, záclony, závěsy či přehoz přes postel.

:.Pro bavlněný závěs „kravičky“ - vzor Kevätjuhla v oranžovo-bílé barevnosti, navrhl design Miina Äkkijyrkkä (šířka 140 cm, výška 265 cm, 775 Kč/m). foto: Archiv firmy Akit

Také povlečení vybíráme tak, aby barevně ladilo. Na výběr máme saténové, krepové, bavlněné, bavlněný satén a flanel. Satén s vysokým leskem působí luxusně, zato krep je cenově dostupný a nemusí se žehlit.

Bavlněné povlečení je k dostání v několika úpravách - od tvrdší osnovy až po jemné zpracování, musí se však žehlit. Oblíbený je bavlněný satén, případně jersey, které se při pečlivém vytřepání po vyprání nežehlí. Oba materiály jsou navíc jemné a hebké, takže nedráždí pokožku.

Letošní trendy - „Je na čase být…“
Visionary - ultramoderní, lesklý, strukturální, materiály: bavlněné, taffeta (variace taftu), popelín, technické hedvábí vzory: mramorované, měňavé, hodně zdobené, korálkové barvy: studené, pastelové, jednobarevné, které se zdůrazňují leskem
Original - top kvalita, ručně tvořený, jedinečný, experimentální materiály: kůže, semiš, mohér, tvíd, vlna vzory: abstraktní vzory, mačkané, rostlinné motivy barvy: inspirované přírodou s kombinací růžové
Magical - luxusní, elegantní, dekorativní, mystický, městský materiály: samet, kašmír, brokát vzory: moaré (efekt vodní hladiny), geometrické vzory, flitry, arabesky barvy: tmavé odstíny, kterým dominuje vínová barva
Vibrant - humorný, plastický, sportovní materiály: vinyl, latex, nylon vzory: etnické, hologramy, výšivky, floky a digitální tisky barvy: zářivé neonové v kombinaci s bílou a černou

Reklama

Související témata:

Související články

Kouzlo praktických, ale i nápaditých rohožek

Aby se špína nedostala až do bytu na koberec, musíme ji zachytit už na rohožích. Málokdo ví, že je dobré projít tzv. třemi čisticími zónami. První čisticí zóna...

Výběr článků

Načítám