Hlavní obsah

Moderní chladničky hospodaří s potravinami, sdělí i informace o počasí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Synchronizují zásobu potravin s přípravou pokrmů, řídí chod rodiny i zábavu. Některé chladničky mají i hlasové ovládání, nabízejí rozhlasové vysílání, informace o počasí. Fungují v podstatě jako domácí digitální velín.

Foto: Gorenje

Kombinovaná vestavná chladnička NatureFresh napodobuje přirozené podmínky v přírodě: kontroluje hladinu vlhkosti a čerstvější vzduch. Má i vysoké energetické hodnocení od A+ do A+++.

Článek

Základní funkce uchování potravin se rozšířila o další nabídky. Sofistikované spotřebiče dovolují prohlédnout si na dálku, co je v chladničce, a podle toho lze nakoupit. Nebo rodině nabízejí na základě chuťových preferencí, dietních omezení a trvanlivosti potravin ty správné recepty.

S pomocí obrazovky na chladničce se lze i podívat, kdo zvoní u vchodových dveří, nastavit termostat, zkontrolovat spící dítě v místnosti.

Foto: Samsung Electronics

Chladnička Family Hub nabízí chytré funkce, například synchronizaci zásob potravin s přípravou pokrmů. Informuje nás i o tom, kdo zvoní u dveří. Hlasový asistent Bixby nabídne přečtení zpráv či předpověď počasí.

Kromě nadstandardních funkcí, bez kterých se v podstatě obejdeme, hlídejme spíše ty praktické. Snižují spotřebu energie, šetří naši kapsu i čas. Díky nim se nemusíme trápit s pravidelným odmrazováním, potraviny uchováme déle čerstvé, flexibilně, podle aktuální potřeby, máme možnost přeskládat vnitřní poličky i přihrádky.

Foto: Haier

Kombinovaná chladnička C3FE744CMJ je v energetické třídě A++, má beznámrazovou technologii, přehledný LED displej. Výška 190 cm, šířka 70 cm, hloubka 67 cm. Cena 19 990 Kč.

Vychytané funkce

FrostFree: Vrstvy ledu, které se usazují na stěnách spotřebičů, mohou výrazně snižovat výkonnost a zároveň zvyšovat spotřebu až o 70 %. Proto je nutné je odmrazovat. Když ale máme model s tímto systémem, nebude se uvnitř chladničky tvořit žádná námraza. Spotřebič nezvyšuje spotřebu, šetří energii.

Foto: Samsung

Americká lednička Samsung RS7778FHCSREF s technologií NoFrost, která zároveň šetří energii. Speciální funkce Twin Cooling zajišťuje oddělené proudění vzduchu pro chladničku a mrazák, systém MultiFlow udržuje stálou teplotu.

TempAlert: V letních dnech je důležité vědět, že jsou potraviny skladovány při správné teplotě. Díky světelné a zvukové signalizaci jsme na případné zvyšování teploty včas upozorněni.

Funkce zvaná Nakupování: Znáte to, vybalit týdenní nákup opravdu trvá a teplota v chladničce může rychle stoupnout. Když použijeme danou funkci, náhlého zvýšení teploty se obávat nemusíme.

Foto: Aeg

Volně stojící chladnička AEG RMB66111NX má sofistikovaný dotykový displej, takže můžeme převzít plnou kontrolu nad skladovacími podmínkami našich potravin. Všechny informace přečteme na přehledné LCD obrazovce. Cena 43 047 Kč.

FreeStore: Inteligentní systém, který zabezpečí rovnoměrnou distribuci chladného vzduchu v přístroji, takže všechny potraviny zůstanou déle čerstvé. A to bez ohledu na jejich umístění.

Funkce Holiday: Mnoho lidí před odjezdem na delší dovolenou chladničku vypíná, aby ušetřili za elektrickou energii. V teplém, vlhkém prostředí se ovšem daří plísním. Mnohem lepší je spotřebič nastavit na teplotu 15 °C.

Foto: Elektrolux

Na volně stojící kombinované chladničce Elektrolux EN6086JOX rychle nastavíte a upravíte teploty a funkce díky dotykovému ovládání. Jasný, přehledný a snadno použitelný LCD displej dodá prvotřídní chladničce s mrazničkou nádech elegance. Cena 31 753 Kč.

CustomFlex®: Praktický skladovací systém ve dvířkách umožňuje uspořádání poliček, příchytek a nádob libovolným způsobem. Doprava, doleva, nahoru či dolů - přemístíme, jak potřebujeme.

Nulová zóna: Díky této funkci lze nastavit nižší teplotu a větší vlhkost pro delší zachování čerstvosti masa, ryb, sýrů, ovoce.

Fresh zone: Oddělení pro uskladnění potravin v teplotě kolem 0 °C. Můžeme zde ponechat mražené potraviny, které jsme vyndali z mrazničky za účelem rozmrazení. Nebo uchovávat maso po dobu jednoho až dvou dnů bez nutnosti jeho zamrazení.

SuperCool: Funkce rychlého chlazení se aktivuje po mimořádně velkých nákupech tak, aby vše udržela stále čerstvé a svěží.

Foto: Datart

Samostatný mrazák AEG AHB72621LW o objemu 255 l, energetická třída A++, hlučnost 42 dB, mrazicí výkon 24 kg/24 hodin. Cena 9990 Kč.

Foto: Philco

Nejmenší model mrazničky PCF 1002i s objemem 100 litrů. Nová technologie umožňuje správné fungování až do -15 °C. Při šířce a hloubce jen 55 cm je výbornou volbou pro domácnosti.

Chladničky amerického typu

Oblíbené jsou ve větších kuchyních a v početnějších rodinách, protože do nich vložíme nákup na dva týdny. Mají funkci NoFrost, takže spotřebič nebudeme muset nikdy odmrazovat.

Oceníme i dávkovač ledu a vody, který je umístěn přímo na dvířkách chladničky. Alarm nás zase upozorní, pokud se teplota uvnitř chladničky zvýší nebo když dítko nechá otevřené dveře.

Spotřebiče mají dotykové ovládání, ve dvířkách je domácí bar nebo speciální zóna pro maso a zeleninu s nastavitelnou teplotou.

Foto: Philco

Unikátní sněhobílá americká chladnička PX502 Iceberg nabízí velký prostor a úsporný provoz v energetické třídě A++. Beznámrazová technologie NoFrost, stálá teplota v každém koutě spotřebiče.

Báječné jsou i samouzavírací zásuvky s teleskopickým výsuvem, takže se dostaneme i do zadních míst.

V praxi oceníme i chladničku, která nemá středovou rozdělovací část, umístění velkého tácu s dortem při oslavě narozenin tak není žádný problém.

Foto: Haier

Americká chladnička HRF 522DG7, energetická třída A++, čistý objem 515 l, beznámrazová technologie, LED osvětlení, hlučnost 42 dB. Cena 23 690 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Tipy pro vás:

Není chladnička jako chladnička. Některé nabízejí zajímavé bonusy. Třeba jsou širší a hlubší než ostatní. Nebo mají neotřelý design a nabízejí provedení z černého skla, bílého laku i po stranách, bezespárové spoje a funkce přepínání chladničky na mrazák a opačně. Unikátní jsou i mrazničky, které pracují až do -15 °C. Nebo malé chladničky či mrazničky prodávané v energetické třídě dokonce A+++.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám