Hlavní obsah

Matrace nevybírejte jen podle obrázku. Poležte si na nich

Právo, Sylva Svobodová

Kvalitní matrace v posteli je důležitější než sedačka. Ovlivní spánek, a tudíž i následující den. Určitě si vyhraďme spoustu času, zavítejme do kamenného obchodu a matrace pořádně prověřme.

Foto: Ikea

Pěnová matrace Malvik, bílá a pružná. Díky větracím kanálkům může dostatečně proudit vzduch. Velikost 90 x 200 cm, tl. 14 cm, vhodné doplnit roštem. Cena 3290 Kč.

Článek

Každý má jiné požadavky, někdo rád spí na měkčí, jiný na tvrdé matraci, někdo se více potí, je alergik, potřebuje lůžko polohovat apod. Proto nikdy neobjednáváme matraci v e-shopu, stejně jako se vyhneme podezřelým akčním slevám.

Naopak se vydáme do prověřeného studia, kde se nám budou věnovat a zodpoví všechny otázky. Na co se ptát? Určitě se zajímejme, z čeho přesně je matrace vyrobena, jakou má gramáž, jaký je počet pružin, složení jednotlivých materiálů.

Zdravé spaní

Zdravé spaní ovlivní matrace společně s roštem, protože tělu zajistí správnou oporu těla. Najít tu pravou kombinaci je důležité. Je třeba zohlednit věk, zdravotní stav, osobní požadavky.

Obecně lze říct, že čím vyšší je váha těla, tím by měla být matrace tužší. Na vhodné matraci by měla být při poloze na boku osa páteře rovná, což zabrání bolestem.

Foto: Matrace Mabo

Maon je velmi žádaná matrace s taštičkovým jádrem a s celkovou výškou 29 cm. Matrace je zvýšená, velmi pohodlná a prodyšná.

Spokojenost s postelí ovlivní i rošt uložený pod matrací. Na trhu je velké množství lamelových roštů, které lze i dálkově polohovat, což doporučujeme starší generaci nebo aktivním sportovcům. Důležité je dbát na vysoký počet lamel, které zajistí dostatečnou pružnost.

Foto: Ikea

Lamelový rošt Laksevag - hlavovou a nožní část lze nastavovat dálkovým ovládáním. Velikost 80 x 200 cm, 30 lamel, 3 zóny pohodlí. Cena 5990 Kč.

Foto: Matrace Mabo

Lamelový nebo laťový rošt s úložným vakem. Tento rošt je vhodný pro ty, kteří mají postel bez úložného prostoru a uvítali by možnost uložení přikrývky a polštáře pod matrací. Cena od 3888 Kč.

Nyní mají zelenou i tzv. box-spring postele bez roštu, které díky speciálnímu systému matrací dokážou zajistit zdravý a pohodlný spánek.

Velkou výhodou je jejich výška (příjemně se na ně ulehá i z nich vstává), ale také funkčnost.

Foto: Asko nábytek

Dětský lamelový rošt Kara, velikost 80 x 200 cm, 13 lamel, nosnost 80 kg. Rošt uložen v plastovém pouzdru, bez polohování. Cena 449 Kč.

Matrace podle chuti

Pěnové: velmi oblíbená varianta, která nabízí standardní pěny. Velmi snadno se tvarují, kombinují. Důležité je si u nich hlídat gramáž, která určuje kvalitu a životnost matrace a udává se v kg/m3.

Pro špičkové matrace se v kategorii standardních gramáž pohybuje v rozmezí 35-40 kg/m3.

HR studené pěny mají otevřenou strukturu z velkých pórů a jsou nejvíce prodyšné, nevýhodou je horší tvarová stálost v nižších gramážích. Komfortní gramáž se pohybuje od 45-60 kg/m3.

Viskoelastické, tzv. líné pěny reagují na teplotu a mění podle toho svoji tuhost. Nejlépe se přizpůsobí křivkám těla, gramáž se pohybuje okolo 50 kg/m3.

Foto: Asko nábytek

Chrániče matrací jsou praktický doplněk, který udrží matraci déle v kondici. Materiál je pratelný, výplň 100% polyesterové rouno, všité gumové popruhy v každém rohu. Cena 599 Kč.

Foto: Matrace Mabo

Matrace Meste je velmi variabilní ze špičkových HR pěn s vysokou gramáží. Matrace se vyrábí ve třech výškách a různých tuhostech. Lze si vybrat, zda chceme spát na paměťové či velmi prodyšné HR pěně. Záruka 7 let. Cena od 6938 Kč.

Pružinové: mnozí jsou k nim neprávem nedůvěřiví, protože si pamatují pérové pružiny ve starých postelích. Pružinové matrace jsou ale dnes velmi komfortní, nevržou, nepraskají, zajistí výbornou prodyšnost a pružnost.

Jejich kvalitu určuje samozřejmě počet pružinek, tak se na ně zeptejme. Střed matrace tvoří pružinová kostra z ocelových drátů, jednotlivé pružinky jsou zabaleny v textilním obalu, tzv. taštičce. Dávají se pod ně pouze pevné rošty.

Latexové: latex je velmi elastický, prodyšný, vhodný na polohovací podklady, kopíruje skvěle jakýkoliv ohyb. Má vyšší gramáž než polyuretanové pěny, odpuzuje roztoče, a tudíž je vhodný pro alergiky.

Zkuste přírodní matraci

Přírodní materiály rostlinného či živočišného původu jsou velmi kvalitní. Je možné mít 100% ovčí vlnu, velbloudí, koňskou žíni, bavlnu, sisal apod.

Bavlna výborně absorbuje vlhkost, ovčí a velbloudí vlna zase fungují jako regulátor teploty. V zimě zahřejí a v létě příjemně chladí.

Vyrábí se z jader, která obsahují přírodní a syntetický kaučuk v různých poměrech nebo z různých latexových desek vrstvených s jinými materiály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám