Hlavní obsah

Jídelní nábytek je odrazem životního stylu rodiny

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen prostorové možnosti, ale zejména zvyklosti rodiny se odrážejí v bytovém zařízení. O stolu a židlích to platí dvojnásobně. Vzhled, velikost, styl, materiál a umístění jídelního nábytku ukazují, jakou přikládáme domácímu stolování vážnost.

Foto: Ikea

Čtyřčlenná rodina využije jídelní stůl pro šest osob, protože návštěvy prarodičů jsou vítány. Židle mají praktické opěrky zad, které se pohodlně berou do rukou dětem i seniorům.

Článek

Početná rodina, pro kterou je stolování i společenská záležitost, má preference jasné: velký stůl, který je dominantou interiéru. Uzpůsobí tomu i prostorové možnosti a vyhradí stolu buď samostatnou místnost, nebo sólo zónu v polyfunkčním celku. A tak je to správně, protože sdílení společných zážitků a chvil je všem ku prospěchu.

Stůl je víc než sedačka

U stolu se jí dobré jídlo, povídá s přáteli. Ale i kreslí, modeluje z plastelíny, stavějí hrady z kostek, zatímco maminka připravuje oběd. Má zkrátka široké využití a svůj význam pro každého člena rodiny, proto se ho vyplatí pořizovat v co největším rozměru, jaký si můžeme v prostoru dovolit.

Foto: Grena

Jídelní stůl, židle, kuchyňská linka a bytové zařízení k sobě naprosto sedí použitým materiálem, tvarem a stylem.

Při stolování se všichni musí cítit komfortně, navíc je příjemné na stole mít i vázu s květinami, mísu s ovocem, sváteční dekorace, rozmanitá dochucovadla hned na dosah.

Foto: Leander

Letně prostřený stůl ozdobí porcelánová jídelní souprava s motivem drobných fialek. Název Mary Anne, jídelní set pro šest lidí od 9999 Kč.

Stůl může být čtvercový, kulatý či obdélníkový, což je nejčastější provedení. Nejpříjemněji se ale cítíme u kulatého, protože všichni jsou si rovni a hezky na sebe vidí. Bohužel vyžaduje spoustu místa kolem sebe, a ne vždy se do interiéru vejde.

Při pořizování stolu nás jako první zaujme vzhled, materiál, barva a proporce. Stůl si ale pečlivě prohlédneme, zejména tloušťku desky. Nesmí zasahovat příliš dolů, protože pak brání pohodlnému zasunutí židlí a samotnému sezení.

Foto: Moser

Křišťálové sklenice na whisky jsou velmi oblíbené. Sklenice mají zesílené dno a nabízejí se v šesti barvách. Design Oldřich Lípa, obsah 75 ml, v. 10 cm.

V praxi oceníme, když zvolíme stůl rozkládací, který využijeme při rodinných sešlostech.

Konkrétně čtyřčlenná rodina, která je u nás nejběžnější model, by si měla pořizovat jídelní stůl pro šest osob. Tomu odpovídá stůl o rozměrech s delší stranou 180 až 220 cm a kratší 90 až 100 cm.

Židli pasujme ke stolu

Sezení nakupujeme vždy se stolem, máme tak jistotu, že se k sobě hodí stylem, použitým materiálem a tvarem. Židle musí být pohodlná a zároveň se s ní musí snadno manipulovat.

Foto: Nadop

Kuchyňská linka Janova v provedení krémový lak vnese do prostoru lesk, čistotu a krásu. Dokonale sladěný je i jídelní stůl ve stejné povrchové úpravě a čalouněné židle v šedém odstínu.

V obchodě zkusme, jak se na ní sedí a jak se zasunuje. Dobře se drží za opěrku, nebo je nám nepohodlná do dlaní? Není židle příliš těžká? Opravdu jsou spodní kovové ližiny praktické, nebo je táhneme ztěžka po zemi?

Vkus i potřeby jsou různé, uvědomíme si, že s židlemi manipulují i děti, starší osoby a zápasit s nimi každý den je pěkná otrava.

Foto: Ton

Skloubením sedáku tvarovaného moderní technologií a klasických ohybů z kulatiny vznikla židle, která nese rukopis značky Ton. Konstrukci zjednodušuje využití zádové opěrky zároveň jako spoje nohou.

Správná jídelní židle má ergonomicky a rozměrově podpořit anatomii těla, poskytnout měkkou opěru zádům.

Pohodlnost sezení ovlivňuje zejména hloubka sedáku. Ten má mít šířku nejméně 39 cm, ale raději preferujme větší rozměr. Šikovná výška sedáku od podlahy je pak 45 cm, přičemž kolena mají svírat pravý úhel a chodidla být na podlaze.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám